Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
84
Filmadatlap
 
27
Szereplők
23
Vélemények
25
Képek
7
Videók
Jojo Nyuszi
 
qwer   2020. 08. 01.

legújabb vélemény

Ráfért már a vérfrissítés a háborús drámák műfajára, Waititi ötlete mégis példátlanul merész próbálkozás. Nevetségessé tenni egy olyan ideológiát, ami a maga idejében halálosan komolyan vette magát, csak a sikerbe vetett teljes bizonyossággal lehet. A Jojo Nyusziba annyi kreativitást és érzelmet sűrített, hogy sikerült szórakoztatóan ábrázolnia egy korszak és propaganda minden abszurditását és keserűségét. Rétegzett történet, remekül megírt karakterek, jól működő irónia – a kiváló szatíra minden fontos alkotóeleme benne van.

 
ArpiHajdu és Réci   2020. 01. 29.

a nap véleménye

Nem könnyű manapság nácinak lenni

„Te nem vagy náci, Jojo. Csak egy tízéves fiú, aki szeret vicces jelmezt ölteni, és tartozni akar valahová.” Vannak témakörök, amelyek kényes mivoltuk miatt óriási feladatot adnak a filmeseknek abban a tekintetben, hogy mindaz, amit mozgóképre álmodnak, ne legyen kegyeletsértő, vagy túlzottan elbagatellizált. Ilyen például a nácizmus és a holokauszt is, s a dolgot csak nehezíti az, ha valaki egy ilyen tematikájú történetet a humor segítségével, eszközeivel próbál elmesélni. Persze nem ördögtől való a gondolat az előbb említett témákat vígjátékként (is) megközelíteni, elég, ha olyan alkotásokra gondolunk, mint Chaplintől A diktátor, vagy Roberto Benigni 1997-es rendezése, Az élet szép. De ezek a filmek nemcsak azért váltak emlékezetessé és szívhez szólóvá, mert a nézésük közben néha jóízűen felnevetett a publikum, hanem azért is, mert a történet komolyabb hangvételét sosem tévesztették szem elől, vagyis képesek voltak arra az érzelmi hullámvasútra, hogy miközben láttuk a történetet, az egyik percben még kacagtunk, a következő percben pedig már az arcunkra fagyott a mosoly. Ez a filmes hagyomány köszön vissza Taika Waititi új filmjében, a Jojo nyusziban, az új-zélandi rendező zsenijéről pedig ismételten megbizonyosodhatunk. Németországban, a II. világháború idején járunk, a történet főhőse pedig a mindössze 10 éves Johannes „Jojo” Betzler, aki fiatal kora ellenére teljesen magá... több»


 
Puncs   2020. 02. 23.

Antiszemitizmus egy kisfiú szemén át

Már számtalan olyan szívszorító alkotás látott napvilágot, amely a náci Németország rémtörténeteit eleveníti fel. Azt gondoltam, hogy ez a mozi is ilyen, de ez a film szembemegy mindennel, amit az ember elvár egy második háborús filmtől. A náci Németországot egy tízéves kisfiú, Jojo (Roman Griffin Davis) szemén keresztül látjuk, aki szeret menő egyenruhába öltözve katonását játszani, Hitlert pedig eszelősen imádja. Olyannyira, hogy képzeletbeli legjobb barátja nem is lehet más, mint maga a Führer. A fanatikus náci kisfiú hol máshol kezdhetné katonai pályafutását, ha nem a Hitlerjugendnél. Ám egy baleset következtében pihenőre kényszerül. Ekkor ismerkedik meg az otthonában rejtőzködő zsidó lánnyal, akit a saját tulajdon anyja bújtat. Ahogy Jojo egyre jobban megismeri a házukban bujkáló Elsát (Thomasin McKenzie), úgy omlik össze a fejében lévő náci világkép, és rádöbben, hogy a zsidók is ugyanolyan emberek, mint ő. A film kezdetben hozza a fekete, infantilis humort, majd, ahogy halad előre a cselekménye, úgy válik egyre életszerűbbé. A rendezője, Taika Waititi úgy volt képes vígjátékot csinálni az emberiség egyik legsötétebb korszakából, hogy közben nem csúszott át kegyeletsértésbe. Ráadásul sikerült megtalálnia a karaktereihez legjobban passzoló színészeket is. Roman Griffin Davis-nél jobb gyerekszínészt nem is találhatott volna Jojó szerepére. Ahogy a zsidó Elsát megformáló Th... több»

 
Artemisia   2020. 06. 16.

A náci Németország karikatúrája

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT::: A 2019-es év meglepetése volt a Jojo Nyuszi, melynek formájában a hitleri Németország eddigi legzseniálisabb, legkreatívabb, egyben legcsípősebb szatíráját üdvözölhetjük. Mesteri módon kezeli a nézőpontokat, és egy 10 éves Hitlerjugend növendék szemszögén keresztül változtatja meg a nácizmusról alkotott véleményt. A címszereplő, a kis Jojo Betzler ízléses humorral fűszerezett történetét meséli el, aki dicső náci és Hitler legjobb barátja szeretne lenni. Náci törekvéseit pedig megmosolyogtató gyermeki bájjal és naivitással adja elő, ami miatt nem lehet nem szeretni a karakterét. A másik nagyon erős karakter Jojo anyukája, Rosie, akit Scarlette Johannson alakít. Rosie Betzler egy roppant drámai karakter, aki őrlődik fasisztaellenes érzülete és náci rajongó fia között. Próbál jó anyja lenni Jojónak, de ez nem akadályozza meg abban, hogy az élete kockáztatásával bújtassa lánya zsidó barátnőjét. A másik fénypont a Taika Waititi által megformált képzeletbeli Hitler. Az ő alakítása az évtized paródiája is lehetne, annyira szellemes, sziporkázó és intelligens játékot nyújt. Az egész film a náci Németország briliáns karikatúrája. Egy nagyszerű vígjáték, mely könnyed stílusban adja elő a történelem leghírhedtebb fejezetét. Waititi az egész műre jellemző humoros-gyermeteg stílusban mutatja be az antiszemitizmus és Hitler bálványának l... több»

 
indingo   2020. 02. 16.

Kicsit különlegesebb filmre számítottak. Jól indult a történet, volt benne némi varázslat, de utána leült a story. A gyerekek legalább aranyosak benne.

 
MKristijan   2020. 02. 08.

Amikor az ember elmegy a moziba, valami ilyesmi élményre vágyik. Kap vicceset, szívszorítót, egy érdekes és más szemszögből egy már régóta rágott csontról. Valahogy még nem foglalkoztattak a Hitler jugendek, de inkább az lehetett a baj, hogy olyan sok az impulzus, hogy mindig csak azt látjuk, amit láttatni akarnak velünk. Örülök hogy végre erre is sor került, viccesen megismerkedhettünk a német fiatalok akkori életével kicsit kifordítva. Amennyire vicces volt 1-1 jelenet, annyira volt szomorú is. Először mikor megláttam Rebel Wilsont az előzetesben, határozottan elszomorodtam, nem igazán szeretem a komolytalansága miatt. Valahogy itt is ugyanazt adta vissza, mint amit eddig is játszott, de ebben a filmben úgy éreztem hogy ő inkább az egész náci hit abszurd valója volt.

 
dailyfilmsan   2020. 02. 17.

Oda voltam ezért a filmért. Az az ötlet hogy egy 10 éves gyerek szemszögéből nézzük a világot merőben könnyebbé tette a filmet és minden borzalmát. Az egész hangulata a komor időszakot színessé és gyermekdeddé teszi, ettől lesz vicces de nem komédia! A tíz éves fiúk lelkivilága telitalálatosan el lett találva. Minden gondja és minden gondolata helyén volt. Nagyon tetszett ez a fajta egyedisége. Jojo-t megelevenítő színész pedig írtó cuki volt, és a játéka is őszinte volt. Nem véletlen tehát hogy ez egy jó film. Csak ajánlani tudom.

Scarlett Johansson
Taika Waititi
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Scarlett Johansson
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Taika Waititi
Thomasin McKenzie-Harcourt
Scarlett Johansson
Roman Griffin Davis
Scarlett Johansson
Roman Griffin Davis
Thomasin McKenzie-Harcourt
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Stephen Merchant
Alfie Allen
Sam Rockwell
Roman Griffin Davis
Scarlett Johansson
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Sam Rockwell
Scarlett Johansson
Roman Griffin Davis
Rebel Wilson
Sam Rockwell
Alfie Allen
Roman Griffin Davis
Thomasin McKenzie-Harcourt
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Scarlett Johansson
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Roman Griffin Davis
Thomasin McKenzie-Harcourt
Roman Griffin Davis
Roman Griffin Davis
Taika Waititi
Taika Waititi
Roman Griffin Davis
Scarlett Johansson
Taika Waititi

A film összbevétele 65 279 050 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 107 848 672 forintot termelt. A hazai mozik összesen 68 757 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Többször utalnak rá, hogy Jojo a Hitlerjugendnél önkénteskedik. A Hitlerjugendben 14-18 évesek szolgáltak, a 10-14 éves korosztály számára a Deutsches Jungwolkot alapították, mely a cserkész szervezetekhez hasonlított; tervezett sportolási, táborozási és túrázási programokat kínált, noha a fő célja a gyerekek ideológia nevelése, a nácizmus elültetése volt.

(Artemisia )
 

Jojo szülővárosát egyik oldalról a szovjetek, másikról az amerikaiak ostromolják. A valóságban sehol nem történt ilyen szintű együttműködés a szövetségesek között.

(Artemisia )
 

Amikor Rosie elviszi Jojót a Deutches Jungwolk főhadiszállására, hogy munkát kérjen neki, egy Németország térkép látható a falon. Csakhogy az nem a Harmadik Birodalom Németországát ábrázolja, hanem már egy modernebb térkép, amin nem szerepel sem Szilézia, sem Kelet-Poroszország, ami a történet idején még a Birodalomhoz tartozott.

(Artemisia )
 

Jojót többször is cigarettával kínálja a képzeletbeli Hitlere. Hitler valójában nem dohányzott, sőt azt sem tűrte, ha mellette rágyújtanak.

(Artemisia )
 

Christine Leunens regényében Jojo arca nem a Deutches Jungwolk táborában, egy balesetben sérül meg, hanem gyerekkatonaként egy légitámadásban.

(Artemisia )
 

A film alapjául szolgáló regényben Johannesnek nincs beceneve és képzeletbeli barátja sem.

(Artemisia )
 

A film alapjául Christine Leunens Cellába zárva című könyve szolgált, amely jóval sötétebb hangvételű, mint a film.

(Artemisia )
 

Németországban valóban bevett szokás volt az antifasiszta ellenállók nyilvános akasztása, erre a sorsa jutott pl. Jane Haining, aki zsidó nőket és gyerekeket bújtatott, a lengyel ápolónő Irena Sandler és a holland doktornő Tina Strobos. Az ő személyük ihlette Rosie Betzler karakterét.

(Artemisia )
 

Jojo anyukája, Rosie "Szabad Németországot" feliratú röpcédulákat helyez el a város több pontján. Bár voltak antifasiszta csoportok Németországban, ilyen formában sosem terjesztették propagandájukat.

(Artemisia )
 

A nyeles kézigránátot, ami Jojo sérülését okozza, már az I. világháború alatt is használták a németek, de a II. világháborúban terjedt el igazán. A katonák "krumplinyomónak" hívták.

(Artemisia )
 
... de ezért ne haragudjunk rá, hanem szeressük, mert néha az apró kis csodák tesznek egy alkotást emlékezetes mesterművé. több»
 
A Jojo Nyuszi pont attól remek film, hogy bár a nácikon élcelődő poénokat tekintve tiszta erőből tüzel, ha igazi drámáról van szó, épp kifinomultságával lesz igazán megrendítő. több»
 
Jojo Nyuszi kritika több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.