Játssz egy 80 cm képátlójú Hyundai okostvéért! Login  
84%
Filmadatlap
 
27
Szereplők
27
Vélemények
25
Képek
7
Videók

Érdekességek: Jojo Nyuszi (2019)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 65 279 050 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 107 990 212 forintot termelt. A hazai mozik összesen 68 998 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

szinkronhang(ok): Roman Griffin Davis (Jojo) - Gáll Dávid; Thomasin McKenzie (Elsa) - Rudolf Szonja; Scarlett Johansson (Rosie) - Bánfalvi Eszter; Taika Waititi (Adolf) - Simon Kornél; Sam Rockwell (Klenzendorf százados) - Rajkai Zoltán; Rebel Wilson (Fraulein Rahm) - Kokas Piroska; Alfie Allen (Finkel) - Molnár Levente; Stephen Merchant (Deertz) - Fesztbaum Béla; Archie Yates (Kippi) - Maszlag Bálint; Luke Brandon Field (Christoph) - Hamvas Dániel. További magyar hangok: Bárány Virág, Boldog Gábor, Borbély Sándor, Bordás János, Czifra Krisztina, Darabos Lili, Dudás Lea, Dudás Zoé, Engel-Iván Lili, Hám Bertalan, Hegedüs Miklós, Hornung Igor, Kadosa Patrik, Kereki Anna, Király Rozi, Kiss László, Kossuth Gábor, Kretz Boldizsár, Maróti Lili, Medveczky Máté, Pájer Alma, Réti Szilvia, Solymosi Máté, Sörös Miklós, Szefcsik Leó, Szentirmai Zsolt, Tóth Sára Maya. Magyar szöveg: Hagen Péter. Hangmérnök: Márkus Tamás. Vágó: Székely Daniella. Gyártásvezető: Kablay Luca. Szinkronrendező: Stern Dániel. Szinkron stúdió: Mafilm Audio Kft.

(Curacao86)
 

Többször utalnak rá, hogy Jojo a Hitlerjugendnél önkénteskedik. A Hitlerjugendben 14-18 évesek szolgáltak, a 10-14 éves korosztály számára a Deutsches Jungwolkot alapították, mely a cserkész szervezetekhez hasonlított; tervezett sportolási, táborozási és túrázási programokat kínált, noha a fő célja a gyerekek ideológia nevelése, a nácizmus elültetése volt.

(Artemisia )
 

Jojo szülővárosát egyik oldalról a szovjetek, másikról az amerikaiak ostromolják. A valóságban sehol nem történt ilyen szintű együttműködés a szövetségesek között.

(Artemisia )
 

Amikor Rosie elviszi Jojót a Deutches Jungwolk főhadiszállására, hogy munkát kérjen neki, egy Németország térkép látható a falon. Csakhogy az nem a Harmadik Birodalom Németországát ábrázolja, hanem már egy modernebb térkép, amin nem szerepel sem Szilézia, sem Kelet-Poroszország, ami a történet idején még a Birodalomhoz tartozott.

(Artemisia )
 

Jojót többször is cigarettával kínálja a képzeletbeli Hitlere. Hitler valójában nem dohányzott, sőt azt sem tűrte, ha mellette rágyújtanak.

(Artemisia )
 

Christine Leunens regényében Jojo arca nem a Deutches Jungwolk táborában, egy balesetben sérül meg, hanem gyerekkatonaként egy légitámadásban.

(Artemisia )
 

A film alapjául szolgáló regényben Johannesnek nincs beceneve és képzeletbeli barátja sem.

(Artemisia )
 

A film alapjául Christine Leunens Cellába zárva című könyve szolgált, amely jóval sötétebb hangvételű, mint a film.

(Artemisia )
 

Németországban valóban bevett szokás volt az antifasiszta ellenállók nyilvános akasztása, erre a sorsa jutott pl. Jane Haining, aki zsidó nőket és gyerekeket bújtatott, a lengyel ápolónő Irena Sandler és a holland doktornő Tina Strobos. Az ő személyük ihlette Rosie Betzler karakterét.

(Artemisia )
 

Jojo anyukája, Rosie "Szabad Németországot" feliratú röpcédulákat helyez el a város több pontján. Bár voltak antifasiszta csoportok Németországban, ilyen formában sosem terjesztették propagandájukat.

(Artemisia )
 

A nyeles kézigránátot, ami Jojo sérülését okozza, már az I. világháború alatt is használták a németek, de a II. világháborúban terjedt el igazán. A katonák "krumplinyomónak" hívták.

(Artemisia )
 

Taika Waititi, a film rendezője maori-zsidó.

(Artemisia )
 

A Hitlerjugendes gyerekek valóban gyűjtöttek fémet a hadiipar számára, ahogy a filmben is látható. A robotjelmez azonban csak a rendező képzeletének szüleménye.

(Artemisia )
 

Scarlett Johannson, aki Jojo árja édesanyját alakítja, zsidó származású.

(Artemisia )
 

Taika Waititi a második világháborús Németországot illető anyaggyűjtés során tudatosította, hogy mennyire élénk és haladó volt a korabeli német világ. A rendező ezért olyan filmet akart készíteni, ami eltér a háborús mozik sötét hangulatától. Éppen ezért a Jojo nyuszi egy ünnepélyes, bájos kisvárosban játszódik, ahol látszólag mindenki boldog és divatos öltözéket visel, miközben a felszín alatt a harmadik birodalom hatalma egyre elburjánzik.

(hp)
 

A film rendezője, Taika Waititi az édesanyjának, és minden egyedülálló szülőnek szánt szerelmeslevélként jellemezte a filmet. "Csak felnőttként és apaként tudatosítottam, hogy a szülők mennyi áldozatot hoznak, nagyon kemény feladat egy gyermek felnevelése" - mondta.

(hp)
 

Amikor a Gestapo betört Jojo házába, egyetlen perc alatt 31-szer hangzik el a "heil Hitler". Taika Waititi a jelenet kapcsán elmondta, hogy ezzel akarta szemléltetni, mennyire nevetségesek és feleslegesek voltak a nácik protokolljai.

(hp)
 

A film végén David Bowie "Heroes" című dala hallható, mely egy olyan szerelmespárról szól, akiket elválaszt egymástól a berlini fal.

(hp)
 

A film egyik jelenetében Adolf Hitler egy amerikai őslakos fejdíszét viseli. Hitlerről köztudott, hogy nagy rajongója volt Karl Maynek, akinek a leghíresebb regényei egy apacs indiánról, Winnetou-ról szóltak.

(hp)
 

Bár a szereplők végig angolul beszélnek a filmben, az összes, a Jojo nyuszi jelenetiben látható írott és nyomtatott szöveg németül íródott.

(hp)
 

Taika Waititi már 2011-ben megírta a film forgatókönyvét.

(hp)
 

Taika Waititi, Scarlett Johansson és Sam Rockwell is jelentős szerepet töltött be a Marvel Moziverzumában. Waititi rendezte a Thor 3-at, és Korgként a saját filmjében, illetve a Bosszúállók: Végjátékban is feltűnt, Johansson Fekete Özvegyet alakította, míg Rockwell a Vasember 2-ben tűnt fel Justin Hammer szerepében.

(hp)
 

Az Amerikai Filmintézet beválogatta a Jojo nyuszit az év 10 legjobb filmje közé 2019-ben.

(hp)
 

A film története Christine Leunens "Caging Skies" című könyvén alapszik.

(hp)
 

A film forgatása 2018. május 28-án kezdődött meg, melyet követően 2019 februárjában néhány hetes utóforgatásra került sor.

(hp)
 

A film főszerepét maga a rendező, Taika Waititi alakítja.

(hp)
 

A Jojo nyuszi világpremierje 2019. szeptember 8-án volt a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezt követően számos rangos filmes seregszemlén vetítették, egyebek mellett a Fantastic Festen, San Diegóban, ahol a fesztivál nyitófilmje volt, Chicagóban, Philadelphiában, Hawaii-n, New Orleans-ban és a UK Jewish Film Festival-on.

(hp)
 

A film kiváló kritikai fogadtatásban részesült. A Jojo nyuszi jelenleg 273 szemlézett cikket követően 79 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.

(hp)
 

A Jojo nyuszi lett 2019-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas produkciója. A film 2 Golden Globe-díjra jelölték, és 5 kategóriában száll versenybe 2020-ban a Critics' Choice Awardson.

(hp)