![]()
Ari Aster író és rendező 2019-es, Fehér éjszakák című alkotására sok mindent lehet mondani, talán csak azt nem, hogy középszerűre sikeredett. Már a bemutatkozó filmje, a 2018-as Örökség is kimondottan erős alkotás lett, de úgy érzem, hogy ezzel a filmjével még jobban megakarta döbbenteni a nézőjét (és szerintem sikerrel is járt).
Nem szeretném e kiváló író/rendező két filmjét összehasonlítani, bár az tagadhatatlan tény, hogy a horrorelemek mellett elég erőteljesen tartalmazott mindkét film drámai elemeket. Míg az Örökségben egy család totális széthullásának és a káoszba vezető tortúrájának lehettünk a szemtanúi, addig itt a kimondottan káros kapcsolatfüggőséget helyezi előtérbe. Vagyis pontosabban ezt inkább csak a film hátterében érzékelteti a rendező, merthogy sokkal inkább hagyja a nézőjét elmerülni egy furcsa kolónia életében és szokásaiban.
![]()
Rengeteg pozitívumot hallottam már jelen filmünkről, (és persze azért pár negatívumot is), de szerintem az egyik legjobb hatásvadász filmet tisztelhetem ebben az alkotásban. Engem annyira magával ragadott ez a fajta, teljesen más kultúrából eredendő kolónia élete, hogy amikor a rendező egy váratlant akart belevinni a cselekménybe, akkor azzal be is talált rendesen.
Nem mondanám a szó legszorosabb értelmében horrorfilmnek, hisz nem nagyon alkalmazza a már rengetegszer használt sablonokat, sőt sok esetben szöges ellentétként használja azokat, így talán még váratlanabbul értek engem egyes jelenetei. Talán ezt mondanám az egyik legerősebb aspektusának, illetve azt, hogy ezt a filmet igencsak kellemetlen nézni is, és pont emiatt nem is egy könnyű filmcsemege a Fehér éjszakák. Jó pár jelenetnél már engem is kissé emlékeztettet Lars von Trier egyes alkotásaihoz, és emiatt egyfajta művészhorrorként is tekintek erre a filmre, ahol nem a vér mennyisége és a gyilkosságok száma által kúszik magasabbra a néző adrenalinszintje, hanem a felkavaró képsorok sokaságától.
A színészek legtöbbje számomra teljesen ismeretlen volt, mégis kiváló munkát végeztek. A karakterek egytől-egyig hihetőek és jól megírtak voltak, mint ahogy a film forgatókönyvére sem lehet különösebben panaszom. A technikai kivitelezések is teljesen rendben voltak. Talán az egyik hibácskája a filmnek, hogy kissé túlságosan elnyújtották, hisz a közel két és fél órás játékidejéhez képes egyáltalán nem egy mozgalmas alkotás lett a végeredmény. Bár bizonyára ezt is tudatosan tették a készítők, hisz így volt bőven ideje a nézőnek elmerülni e rejtélyes kolónia mindennapjaiban, ahol a rettegés valahogy mindig ott van mélyen, de az igazi borzalmak csak a film utolsó negyedórájában nyernek teret.
Remélem, hogy nem igaz Ari Aster nyilatkozata, miszerint a Fehér éjszakák után már nem szándékozik több horrorfilmet készíteni. Hisz az elmúlt évek egyik legegyedibb látásmódú és leghangulatosabb horrorfilmjét (Örökség) neki köszönhetjük, de a Fehér éjszakákkal is elérte, amit szerintem el akart érni.
70 Fehér éjszakák (2019)
dráma | horror | misztikus | thriller
Az Ari Ater rendezésében készült folk horror egy baráti társaság viszontagságait követi nyomon, akik egy 90 évente megrendezésre kerülő fesztiválra érkeztek Svédországba. Az... több»
Szereplők: Florence Pugh, Will Poulter, William Jackson Harper, Jack Reynor, Ellora Torchia