2020.01.03 22:57 HE7EDIK Olvasottság: 194x
7

Agatha Christie hagyatéka

Hogy a krimi királynőjének művei mennyire aktuálisak még napjainkban is, arra jó példa ez a film. Rian Johnson a kritikán aluli Az utolsó Jedik után visszatért ahhoz a műfajhoz, amihez igazán ért, és hát látszik, hogy ismeri Agatha Christie munkásságát, hiszen világos, hogy a Poirot-t vette alapul. Csak itt nem a zseniális David Suchet alakítja a detektívet, hanem maga a 007-es ügynök.

Daniel Craiget jó volt végre nem James Bondként látni, és nagyon is jó választás volt ehhez a filmhez. Egyenesen lubickol a szerepében, nagyszerűen hozza a laza, ugyanakkor céltudatos nyomozót, bizonyítva, hogy összetettebb szerepeket is remekül el tud játszani. A szereplőgárda amúgy is parádés, Curtis, Evans, Plummer mind csont nélkül hozzák a kötelezőt.

Agatha Christie hagyatéka

Agatha Christie művei mindig is az ember sötétebb tulajdonságait boncolgatják: a képmutatás, az aljasság, hazugság, gyilkolás. Itt is ez a helyzet. Adott egy gazdag család, melynek tagjait csupán egy dolog tart viszonylagosan egyben, az pedig kizárólag az anyagi érdek. Mindez abban a jelenetben csúcsosodik ki, amikor rádöbbennek, hogy a család feje és eltartója halála után nem rájuk, hanem bevándorló cselédjére hagyta tekintélyes vagyonának mindent centjét. Zseniális jelenet és mindent elárul az emberi jellemről.

A történet előrehaladtával számos csavar és meglepő fordulat következik be, sőt még vicces jelenetek is akadnak szép számmal; ez főleg főhősnőnk különös betegségéből adódik, de nem akarom lelőni a poént. Aztán, ahogy kezdenek lassan összeállni a darabkák, jöhet a szokásos összegzés, amivel egy Poirot ihletésű filmnél számolni is kell. De mire ide eljutunk, már tűkön ülünk, hogy megtudjuk a végső igazságot, és pont ezért erős a film.

Végig fenn tudja tartani a kíváncsiságunkat, és ez az, amiben Agatha Christie verhetetlen volt. A gyilkos kiléte végig kétséges, de mikor összeáll minden, még akkor is képes a sztorin tekerni egyet, a késes jelenet pedig zseniális. Összességében egy bitang erős filmet kapnak a krimit kedvelők, de azok is, akiknek nem feltétlenül ez a kedvenc műfajuk. Ez pedig egyértelműen Johnson és a nagyon jól megválogatott szereplők érdeme, no meg a krimi koronázatlan királynőjéé..

dráma | krimi | misztikus | thriller | vígjáték

Rian Johnson a krimi koronázatlan királynőjének stílusát idéző klasszikus bűnügyi filmmel rukkol elő. A főbb szerepekben olyan díjnyertes filmcsillagok remekelnek, mint Daniel... több»

7