2024.02.03 20:01 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

7/10 – Scorsese nagyon ráér...

Atyaég, három és fél óra. OK, nem kell összecsapni, és másfél órás filmet csinálni, de esetleg elég lett volna két-két és fél óra is. De gondolom, Martin Scorsese egy nagyszabású filmet szeretett volna készíteni, csak hát ehhez jól kipárnázott s.gg kell hogy kiülje az ember.

Leonardo DiCaprio hozza a megszokott profi formáját, és Robert De Niro is jó, hogy ezúttal nem harmadosztályú vígjátékban égeti magát. Az 1920-as oklahomai kisvárosi élet ábrázolása nagyon realisztikus, látszik, hogy rengeteg korabeli fényképet használtak a beállításokhoz, némelyik jelenet tisztára olyan, mint egy megsárgult fotó.

7/10 – Scorsese nagyon ráér...

A történet a nyilvánosan elérhető filmismertetőkben lényegében össze van foglalva, úgyhogy nem spoilerezek, ha röviden én is kitérek rá. Szóval van ez az oklahomai Mucsajröcsöge (Fairfax) az első vh. utáni években, ahol a környező földek az oszázs indiánok tulajdonában vannak. Aztán kitör a minidubaj, olajra bukkannak, és az oszázsok súlyosan rommá keresik magukat. Mellesleg azóta ez elmúlt, Fairfax ma egy még annál is kisebb porfészek, mint akkoriban. A nagy gazdasági boom bevonzza a haszonlesőket, akik az indiánok (sunyi, nem vadnyugati nyílt) legyilkolászásával nekiállnak az önkényes újraelosztásnak. Ez elég hosszasan és erőszakosan is zajlik, amíg végre a szövetségi nyomozóiroda látókörébe kerül, hogy valami nem OK (nem maguktól jönnek rá egyébként). A sztori a világháborúból visszatért Ernest (DiKapribogyó) és Molly vegyes házassága köré épül, lehet nekik drukkolni, hogy a kapcsolatukat ne kezdje ki a bennszülöttek és a vérszívó betolakodó fajzatok közötti feszültség és bizalmi válság.

A filmben jó sokat beszélnek oszázs nyelven, ami technikailag úgy fest, hogy Scorsese gondolom, kerített egy százéves oszázs öregasszonyt, aki lediktálta neki az angol mondatok oszázsra fordított verzióit, amiket leírtak a színészeknek, akik szótagolva-vontatottan elmondták ezeket a kamera előtt. Amit aztán a magyar szinkronhoz átemeltek, és a magyar szinkronszínészek szépen elmondták ízes magyar kiejtéssel. Ez nem sikerült valami fényesen.

Mindent egybevetve a film fájdalmasan hosszú, de ettől eltekintve hibátlan munka, jobbára a színészek is jól muzsikáltak. De nem vagyok biztos benne, hogy a 2020-as években ilyen terjedelemben kell ábrázolni egy ilyen történetet. Pl. már két óra is eltelik, mire megjelenik Jesse Plemons mint FBI-nyomozó, de aggodalomra semmi ok, akkor még hátravan egy komplett filmre való időtartam, bőven kifuthatja magát a szerepében.

Több a szereplő, mint Fairfax teljes lakossága, és minden szempontból beletettek apait-anyait a filmbe, erőforrás az aztán volt bőven. Gyönyörűek a képsorok, festményszerűek a beállítások. A társadalmi üzenet korszerűen divatos. Ha ilyesmire adják az Oscart (márpedig ilyesmire adják), akkor egy egész szatyor díj lesz itt kiosztva. A túl hosszú kivitel pedig nem Oscar-esélyt rontó tényező, a néző vagy paciens legyen türelmes. Ha a film rövidebb lett volna, az én értékelésem is magasabb lett volna. Itt a vége, fuss el véle.

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»

0