2021.07.06 21:47 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 227x
1

Nincs könyörület

Valami űz és hajt ezekkel a dokureality sorozatokkal szemben, úgyhogy szakítottam rá időt, és ezt is megnéztem. Másfél nap alatt átrágtam, és még most is a hatása alatt vagyok. Így ki merem mondani, hogy szerencsére nem is csalódtam.

Theodore Robert "Ted" Bundy, aki 1946-ban született Vermontban Theodore Robert Cowell néven. Biológiai apja ismeretlen, és egészen fiatal felnőtt koráig azt hitte, hogy a nagyszülei a szülei, és az anyja a nővére. Csenevész, ügyetlen kisfiúként sok trauma érte, amit talán soha nem tudott igazán feldolgozni. Egyéves korában az édesanyja beleszeretett egy szakácsba, Johnnie Culpepper Bundyba, majd hozzá is ment, és az újdonsült férj a nevére vette a kisfiút.

Nincs könyörület

Az apja próbálta elmélyíteni kapcsolatukat horgászattal, sátorozással, de a kis Ted teljesen semleges maradt az irányába. Ahogy elkezdte a gimnáziumot, az elején sokszor ő volt a viccek, csínytevések céltáblája, így ez az időszak Ted számára ingerülten, feszültséggel tele telt el. Ennek ellenére jó tanuló maradt, és a gimnáziumi évek vége felé elkezdett divatosan öltözködni. Majd irány Washington, ahol a tanulást kultiválta, de a munkáiban, amit az egyetem mellett vállalt, megbízhatatlannak bizonyult.

1967-ben aztán szerelembe esett egy lánnyal, aki jómódú és realista volt. Kedvelte Bundyt, de igazán nem szerette, és miután 1968-ban lediplomázott, azonnal szakított vele, hiszen ahogyan ő mondta, volt egy-két fura tulajdonsága a fickónak. Ted Bundy ezt soha nem heverte ki. 1969-ben azonban megváltozott a személyisége félénkből uralkodóvá, amikor megtudta a nagyszüleiről és az anyjáról az igazat. Ekkor visszament az egyetemre, és pszichológia szakon tanult, amit imádott, ráadásul a professzorai is nagyon szerették. Szorgalmas és csendes fiúként jellemezték a későbbiekben.

Majd újra párkapcsolata lett, ezúttal Elizabeth Kendall-lal, aki szerelmes volt Bundyba. Aktívan elkezdett politizálni, és úgy nézett ki, hogy nagyjából sínen van az élete. De ez sem tartott sokáig, és 1974- ben végleg szakítottak. Jogot szeretett volna tanulni, és közben kapcsolatai révén a Seattle-i rendőrség aktáiba is bele tudott kukkantani, ami hatalmas előnyt jelentett neki a későbbiekben. (A Bűnügyi Bizottságnál külsősködött.)

Persze most taglalhatnám a gyilkosságokat, de nem vagyok életrajzíró, és persze már egy páran megtették ezt előttem. Egy igen érdekes tény keltette fel a figyelmemet, mégpedig az, hogy az első gyilkossághullám idején a meggyilkolt (akkor még csak eltűnt) nők eltűnési periódusa 23-36 nap volt. Bundyt kérdezte a börtönben a két életrajzírója, Hugh Aynesworth és Stephen Michaud, de nekik sem mondott (vagy nem akart) semmi információt ezzel kapcsolatban...

Bundy nyilatkozatai szerint kb. a tizenkettedik gyilkosságot is maga mögött hagyta, mikor egy sikertelen kísérletért, amiből "csak" emberrablás lett, börtönbe zárják. Mint a mormon közösség megbecsült tagja, pszichológus, jogi egyetemista, sokan kételkedtek benne. A nők áradoztak róla, milyen jóképű, ő pedig zseniális magabiztossággal nyilatkozott a kamerákba, amit imádott. Nem hitte el, hogy elítélik, és annyira arrogáns volt, hogy a saját ügyvédjét is kirúgta, majd maga látta el a védelmét. Aztán a városi könyvtárból kiugrott és megszökött, hiszen nem volt rajta bilincs. Pár napi bujkálás után elfogták. Ezek után átszállították egy másik börtönbe, hogy ott is bíróság elé álljon gyilkosságért. De a ravasz és agyafúrt gyilkos innen is megszökött, filmekben látható trükköket alkalmazva.

Florida lett az útvonala, ahol Chris Hagenként élt tovább. Egy ideig... Ezek után következett a Chi Omega mészárlás, aminél én a sztorit be is fejezném, szerintem akit érdekel a téma, pattintson fel egy sört, és hajrá. Rátérnék egy kicsit magára a nagy Ted Bundy-féle jelenségre. Az, hogy egy kegyetlen és érzéketlen gyilkos volt, az oké, de ismerjük el, hogy okos, agyafúrt, manipulatív és behízelgő is volt egyben. El tudta adni magát, ha divatos szavakkal akarnám kifejezni. Nem szeretett igazán senkit. Sem az anyját, sem a (nevelő)apját, sem a párkapcsolataiban felbukkanó hölgyeket.

Merész, provokatív, de egyben rafinált is volt. Mindig tudta, kinek, miért és mit mond. El tudott tűnni a tömegben. Bár ennek ellentmond az egyik gyilkossága, ahol bemutatkozott a saját nevén, és a jellegzetes kocsiját is látták. Ez az áldozat Janice Ott volt a Lake Sammamish Állami Parkban 1974. július 14-én, ahol a hölgy barátai is emlékeztek Tedre, mégis nagyon rossz személyleírást adtak róla.

Imádta megváltoztatni a külsejét, igazi kaméleon volt. 1980-ban elkezdődött a majd 9 évig húzódó pere, mire elítélték. Természetesen halálbüntetést kapott, de ez idő alatt Bundy szinte minden fegyverét bevetette, olykor sikerrel is a bíróságon. Rengeteg hajcihő és szó szerint bohóckodás, cirkuszi mulatságnak tűnő tárgyalási nap után meghozták a halálos ítéletét már 1980 februárjában, de a villamosszékbe csak 1989. január 24-én ült bele. Már nem olyan nagy magabiztossággal.

A halálsoron megnősült, és lett egy kislánya is Rose névvel, igaz, szinte semmit nem lehet róla tudni, mi lett a sorsa. Az ügyvédje, Polly Nelson az utolsó percig harcolt az életéért. Reggel hét óra után, mikor halottá nyilvánították, kint óriási tömeg ünnepelt, és már az előző éjszakától alkoholmámorban fetrengtek. Nagy részük egyetemista volt, akiknek ez úgymond csak egy "bulis nap"-nak ígérkezett.

Ismét kitett a Netflix magáért, hiszen a korabeli fotók, bejátszások, riportok, Bundy rengeteg nyilatkozata mind-mind zseniálisra sikerült. Jól összerakott, élvezetes, de mégis megdöbbentően nyers film. Az operatőri munkát igazából nem is értékelném, mert itt nem ez volt a lényeg, inkább a korabeli anyag összeválogatása és szerkesztése volt igazán szép munka.

Kiragadnék zárásként egyfajta jellemrajzként néhány Ted Bundy idézetet, mondatot, amelyek elhangzottak a riportok során:

– "Érzed, ahogy az utolsó lélegzet elhagyja a testüket. A szemükbe nézel. Ebben a szituációban az ember Istennek érzi magát."

– "Mit számít eggyel kevesebb ember a Földön?"

–"Én vagyok a legnagyobb szemétláda, akit valaha a hátán hordott a Föld. Leszarom az embereket."

Félelmetes és egyben felkavaró... Csak erős idegzetűeknek ajánlott ennek a totális, ámde hihetetlenül okos pszichopatának a tényfeltáró mozija. Na ennyi, megyek, megpróbálok aludni.

dokumentum | krimi

A sorozat lehetőséget nyújt, hogy bepillanthassunk egy sorozatgyilkos agyába: Ted Bundyval készült, halálsoron felvett interjúk láthatók és hallhatók.  több»

1