2022.08.08 22:40 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Minden rendben, zombuljunk tovább!

Tudom, tudom, nem lett olyan mint az első rész, de mégis.

Nem mind arany, ami fénylik, ugye?

Minden rendben, zombuljunk tovább!

Nem sikerült rosszul, csak ez más lett. Nézzük is, miről beszélek!

Lássuk a medvét!

A 2016-os Vonat Busanba - Zombi expressz az elmúlt évek egyik legütősebb és legerősebb zombi-filmjeként lopta be magát a horrorfilm rajongók szívébe. Köszönhető ez annak, hogy egy kiélezett, intenzív dramaturgiát párosított egyszerű, kegyetlen, de mégis világos karakterviszonyokkal és karakterjátékokkal.

A nemzetközi sikerre való tekintettel az alkotók most mozikba küldték ennek a filmnek a folytatását, amit rengetegen vártak.

A folytatásokat illetően ugye van az az elkoptatott közhely, hogy a második résznek minden tekintetben felül kell múlnia az első filmet.

De mint tudjuk, ez szinte sohasem sikerül.

Sang-ho Yeon filmrendező a Peninsula - Holtak szigetében néhány évvel az előző filmben történt események után veszi fel a fonalat, elhagyva a már ismert, és megkedvelt karaktereket. Megismerjük Jung Seok-ot (Dong-Won Gang), az egykori katonát, aki épphogy megmenekült a zombik elől, néhány évvel később azonban a piszkos anyagiak miatt visszamegy az elátkozott helyre, Incheonba. A küldetés a következő: négyen elmennek a zombik által elárasztott városba felmarkolni a nagy pénzt, mely egy kamion teljes rakománya, majd uzsgyi vissza Hongkongba. Akármilyen egyszerűnek tűnik, olyannyira sok benne a buktató. Kiderül, a várost azóta nem csak zombik lakják, hanem egy csapatnyi bomlott agyú túlélő is, akik finoman szólva is elvesztették minden emberségüket, miután a kormány lényegében hátra hagyta őket, ahogy illik ilyen esetekben.

A Peninsula - Holtak szigete, ha úgy nézzük, nagyobb, hangosabb, kegyetlenebb és véresebb, na meg akciódúsabb az első filmnél. Sang-ho jóval több akciójelenetet zsúfolt bele filmjébe, a vonat adta relatíve szűkös kereteket pedig kibővítette azzal, hogy egy egész várost tett meg helyszínnek.

Nem hanyagolható el az sem, hogy igen impozáns helyekre nyúlt inspirációért: a premissza egyszerre juttatja eszünkbe a Menekülés New Yorkból, illetve George A. Romero Holtak napja című filmjét.

Azt mondanám, hogy ezek a filmek elég relevánsak voltak a "csempészethez!"

Elég ha arra gondolunk, hogy beküldenek valakit/valakiket egy helyre, ahonnan kijutni mindig nehezebb, mint bejutni és ahol olyan emberek élnek, akik minden tekintetben a pálya szélére szorultak.

Ha ehhez vesszük a zombikat és a katonákat, akkor pedig már meg is van a Holtak napja párhuzam. Az önállósított, moralitásukat vesztett katonákból és túlélőkből álló társadalom azonban inkább csak holmi kirakatként, főszereplők elé állított színtiszta akadályként funkcionál, sajnos semmi más célja nincsen.

Ami mindenképpen előnyére válik ennek a filmnek az az, hogy van neki egy dinamikus íve, aminek köszönhetően a két órás játékidő alatt mindent éreztem, csak unalmat nem. Egy-két jelenet kifejezetten impozánsan rendeztek meg (pl.: az ember-zombi gladiátorharc), néhány viszont dacára minden tempónak és dinamikának, inkább volt Zs-filmes.

Ja, és néha már megint béna a CGI...

Több az autós mutatvány, ami azt jelenti, hogy több lehetőség van arra, hogy tömeges zombik legyenek roadkill áldozatai, de ez alapvetően még így is kevésnek hat, még ha fel is turbózzák egy-két hangos fegyverharccal. Itt tehát el is bukott a "tágítsuk a lehetőségeket azzal, hogy a szereplők már nem csak egy vonaton szoronganak" alapötlete. Ironikus módon, mintha jobban megkötötte volna az alkotók kezét az, hogy több a lehetőségük, néha az volt az érzésem, hogy ötlethiányban szenvednek.

Az sem elhanyagolható probléma, hogy a karaktereket épphogy csak odatették, éppen csak játsszon a vásznon, épphogy csak kitaláltak nekik valamit, erősen érezhető volt az egész produktumon az, hogy csak az első rész hatalmas sikerét akarták meglovagolni, igazán jó ötletük és értelmes gondolatuk az alkotóknak már kevéssé volt, fáradtnak tűnt az egész.

Hiába próbálnak valamit kommunikálni felénk arról, hogy "ember embernek farkasa", erről már éppen eleget hallhattunk az előző filmben, láthattuk sokkal izgalmasabban tálalva, itt ez már nem bejövős!

Nincs tehát semmi új a nap alatt, akárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgokat, a Peninsula - Holtak szigete egy olyan folytatás, ami nagyobb, véresebb, zajosabb és hangosabb, de minden más tekintetben (intenzitásban, karakterábrázolásban és ún. lényegi mondanivalóban) teljesen alulmarad elődjével szemben.

Itt nem maradt más, csak a maradék, amit már rágnak a keselyűk, a véres cafatok. Egy kis ideig szórakoztató, elnézegetem kissé álmatag pillák mögül, de adni nem ad semmi érdekeset, újat és maradandót.

Egy péntek esti másodvonalbeli zombi filmnek megteszi.

Aludni nem tudsz rajta, mert túl hangos...

De ennél azért sokkal többet kellett volna nyújtania, hogy elismerjem én, mint öreg, rutinos róka.

Kedvenc fotelem?

Köszöni, megvan!

Három csillag, mert teljesen átlag.

akció | horror | thriller

Dél-Koreát elsöpörte a zombi apokalipszis. Jung-seok tengerészkapitány megpróbálja biztonságba helyezni a nővérét, annak férjét, Chul-mint és unokaöccsét, Dong-hwant. Az... több»

1