2019.06.07 20:01 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 229x
9

A sorozat, amely új utat nyitott

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Nem is tudom, hol kéne elkezdeni, hiszen éppen csak elkezdődött és robbant be a nagyvilágba, máris vége lett. Sok ember már biztosan várt egy ehhez hasonló sorozatot, amely az 1986. április 26-án, a Csernobil és Pripjaty városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben történteket dolgozza fel, de olyan nézőket is leültetett a fotelba, akiket nem vonzott a több mint 30 évvel ezelőtti katasztrófa, hiszen a rendező, Craig Mazin és a stáb elképesztő minisorozatot tett le az asztalra.

A sorozat, amely új utat nyitott

Olyan apró dolgokra is odafigyeltek, hogy minél jobban átadja a nézőnek azt a katasztrófát, ami máig érződik és hatással van ránk; minden elismerést megérdemel. Amilyen munkát belefektettek – a túlélők interjúja által, a felvétek és a képek bizonyítékait megtekintvén –, egyszerűen elképesztő, milyen aprólékosan kidolgozott, jól megrendezett sorozatot kaptunk. Sajnos az sem kerülhette el a figyelmet, hogy ékes példája, mennyire nem változott azon emberek hozzáállása, akik nagyhatalommal bírnak, és nem egy szakember szavaira adnak, hanem azok döntenek ilyen szintű problémáknál, akik nem értenek hozzá, és teszik ezt mindazért, hogy az igazság ne derülhessen ki. A sorozat amellett, hogy a történet felépítését és az igazságot tálalja elénk, felnyitja a szemünket, milyen módon akarják a szőnyeg alá söpörni az adott problémákat, és természetesen a büszkeség, az arrogancia határtalan. Egyben tanulságos, másrészt pedig elkeserítő, ki mit tesz azért, hogy megmentse az országát és a szeretteit, vagy csak a saját bőrét mentse.

A főszereplő Jared Harris, akit a Terror című minisorozatban láttam, és mellesleg ott is egy remek szerepet játszott. Valami elképesztő, hogy milyen játékot hozott le, és biztos nem volt egyszerű a sok fizikával kapcsolatos szakkifejezést bemagolni, ezért is óriási, amit nyújtott, de akkor már ne maradjon ki Emily Watson színésznő sem, akinek biztos nem volt egyszerűbb dolga! A másik fontos szereplő Stellan Skarsgård, aki Boris Shcherbina karakterét öltötte magára. Úgy éreztem az elején, hogy egy ellenszenves egyén lesz, aki azok csoportjába tartozik, akik nem a szakembernek hisznek, hanem a felettesüknek. Épp ezért volt pozitívum, ahogy haladtunk a történettel, és látta a saját szemével a kialakult katasztrófát. Ez a folyamat akkor kezdődhetett el, amikor a helikopterrel mentek a mag felé és a pilóta hallotta Valery Legasov erős érvelését, miszerint egy hét múlva imádkozna a golyóért, amit Boris Shcherbina ígért neki, ha nem repülnek a mag felé. Az a jelenet sokat mondó erősen tükrözte, hogy a hozzá nem értő emberek nem tudják, mivel néznek szembe, de épp ezért olyan ijesztő a helyzet. Nagyon sok ilyen jelenetet lehetne kiemelni, szinte minden részből kaptunk nem is egyet.

Kitérnék egy másik esetre, ami felháborító volt. A KGB, másnéven az Állambiztonsági Bizottság egy olyan szervezet, ami minden pozícióban lévő embert megfigyelés alatt tartott. Nem az volt számukra a lényeg, hogy minél előbb megoldódjon egy ilyen szintű helyzet, hanem, hogy maga az igazság ki ne kerüljön a nagyvilágba. Két ilyen helyzet is volt; az egyik a kórházban, amikor „Emily Watson” - Ulana Khomyuk az atomerőműben dolgozóktól szerette volna megtudni, percről perce pontosan mi is történt, a másik pedig „Jared Harris” - Valery Legasov esete, amikor is tanúvallomást kellett tennie az utolsó részben. Nagy nehezen eltudta mondani a valójában megtörtént igazságot, és le is hullt a lepel, amit a jól megrendezett színjáték a teremben nem is tudott elsőre hova tenni. Mellesleg nagyszerű megrendezés volt, ahogyan percről percre bevágtak egy adott jelenetet, és a nézőknek bemutatták és elmagyarázták a tragédiát. Visszatérve, nem igazán sikerült „megvenniük” és megfélemlíteniük a főszereplőt, bár azt hozzá kell tennem, hogy a dolgukat jól végezték, és tüntették el az embereket, és ezt nagyon jól mutatták be a végén.

Egy roppant őszinte film, amely nem véletlenül kapott ennyi pozitív visszaigazolást, látszik a sorozaton, hogy rengeteget foglalkoztak vele és próbálták is visszaadni azt, ami anno történt.

94 Csernobil  (2019)

dráma | katasztrófafilm | történelmi

Az amerikai HBO, illetve a brit Sky tévécsatorna koprodukciójában készült minisorozat az 1986-os csernobili katasztrófa eseményeire koncentrál. több»

9