2022.05.06 12:15 Artemisia Olvasottság: 814x
6

Világokon át

Doctor Strange második önálló filmje. Ahogy címében is utal rá, folytatja a Pókember: Nincs hazaútban megkezdett multiverzum kibontását. A 2016-ban bemutatott eredettörténettől kezdve Doctor Strange fontos szerepet játszott a Marvel-univerzumban, önálló filmjének folytatására azonban mintegy 6 évet kellett várni. Időközben felcserélték a filmek bemutatás sorrendjét. A Pókember: Nincs hazaút című filmet vették előre, ezért átírták a forgatókönyvét és rendezőcsere is történt. Az eltelt idő, és a folyamatos fejlesztések, csiszolások nagyon is jót tettek a filmnek. Ezeknek, és Sam Raimi rendezői székbe ültetésének eredményeként a mozi egy komoly stílusváltáson esett át.

Elsődleges jellegzetessége a szokatlanul sötét hangvétel lett, amely Sam Raimi horrorfilmes múltjának ismeretében nem meglepő. Az viszont érdekes, hogyanoldaja meg a rendező a rendszeresen felbukkanó horrorisztikus elemek családbarátabbá tételét. Bravúrosan játszik a korhatár-besorolást végzők idegeivel. Határokat feszeget, sokszor pengeélen táncol, néha határozottan horrorfilmbe hajlik. Bár ilyen szintű merészségre még nem volt példa az MCU-ban, azért mindig észben tartja az arányokat, és ha kell, nem felejt el humoros, szórakoztató vagy épp érzelmes lenni. Ennek hatására pedig arányosság és szerkezeti egység jellemzik a filmet. Akik szerint tehát a Marvel a 4.fázisban mindeddig csak biztonsági játékot játszott, és nem mert újítani, bevállalósabb lenni, azok számára immár hivatalos, hogy az őrület multiverzumával lejárt az biztonsági játékok időszaka.

Világokon át

Scott Derrickson 2016-os munkája jó alapokat biztosított Doctor Strange karakterének felépítéséhez, noha ugyanakkora figyelmet szentelt filmje extravagáns audiovizuális megjelenítésének, mint karaktereinek. Sam Raiminél azonban egyértelműen a karakterábrázolás felé billen a mérleg, ugyanis egy minden eddiginél érettebb Doctor Strange-t láthatunk. Még mindig hadilábon áll az egojával, de hol van már az a hetvenkedő sztársebész, akivel 2016-ban találkoztunk. Strange nagy utat tett meg, ez a kaland pedig garantáltan újabb mérföldkő a karakter fejlődésében. Benedict Chumberbatch továbbra is tökéletes a szerepben, mint mindig.

Bármilyen megnyerő is az egyre kiforrottabb Doctor Strange, Raiminek van egy talán még nála is erősebb ütőkártyája: Wanda Maximoff, a Skarlát Boszorkány. Wanda szomorú történetét a Bosszúállók: Ultron kora óta kísérhetjük figyelemmel. Drámai, mégis markáns szereplései mellett a méltó karaktermélyítést a Disney+-os WandaVision sorozatban kapta meg. Wanda a westwiev-i események után lép be a sztoriba, és végre teljes valójában, Skarlát Boszorkányként látható. Megjelenítése most hasonlít leginkább a képregényes alapokhoz mind az erejét, mind pedig személyiség, lelki-mentális állapotát tekintve. Elizabeth Olsen az eddigi legmeggyőzőbb alakítását hozza.

A Christine Palmerként visszatérő Rachel McAdams most is bájos és szerethető, de sajnos nem váltotta be a karakter elmélyítéséhez fűzött reményeket. Ő továbbra is csak Strange plátói szerelme, akinek inkább a doktor életében, mintsem a cselekmény szempontjából van fontos szerepe. Összességében több érzelmes pillanatot kaptak mint legutóbb, de még mindig látványosan elpazarolják a színésznőt.

A Nincs hazaút fanservice-dömping után hasonló cameo-áradatról szóltak a rajongói elméletek, ezek azonban elmaradtak.

Új karakterként Xochitl Gomez, America Chavez-e mutatkozott be a filmben, aki bár a dramaturgiában kulcsszerepet játszik, mégis felejthetőre sikeredett a debütálása.

Kellemes meglepetések vannak, csak nem onnan jönnek ahonnan számítottunk rájuk. Spoilerek nélkül is elmondható talán annyi, hogy az igazi easter egg John Krasinski és Charlize Theron becsatlakozása. Előbbi MCU-s szereplése régóta emlegetett téma, utóbbi viszont igazi meglepetés. Bár nem hosszú szerepekről beszélünk, ez a két húzónév már önmagában is megnyugtató alapokat jelentenek a jövőre nézve.

A Doctor Strange az őrület multiverzumában tehát az a film, amire a Végjáték után nehézkesen induló 4.fázisnak már nagy szüksége volt. Méltó kibontakozási felületet nyújt az MCU két, talán legkülönlegesebb hősének. Sőt, a sokszor sablonos Marvel-gonoszok problémáját is sikeresen kiküszöbölte.

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Kinyílik a titokkal és őrülettel teli multiverzum ajtaja. Most, hogy Vasember és Amerika Kapitány távozott a Bosszúállók: Végjátékban vívott ádáz küzdelem után, az egykori... több»

6