2021.05.28 09:00 Eastern79 Olvasottság: 1242x
4

Fuss Diane, fuss!

A Münchausen by proxy bizarr pszichiátriai szindróma és gyermekbántalmazási forma egyszerre, ugyanis a gyermekét megmentő, és ezzel magát az egekbe emelő anyuci egyben az a személy is, aki beteggé teszi a saját gyermekét. Erre a nem kicsit érdekes témára épül Aneesh Chaganty thrillere, és meg kell hagyni, zseniálisan.

Az anya, Diane (Sarah Paulson) a játékidő gyakorlatilag első pár percében, egy néhány soros monológgal és elképesztő színészi játékával állást foglal lányával, a 17 éves Chloeval (Keira Allen) kapcsolatban, és tűpontosan átadja a háttérben húzódó érzelmeket, amelyek bomlott elméjét uralják. A szemeivel az érzelmek teljes skáláját elő tudja varázsolni, tökéletesen egyensúlyozik torz, hasadt személyisége két partja között. Nagyon rég láttam ennyire jó alakítást, sokszor a hideg futkosott tőle a hátamon.

Fuss Diane, fuss!

Keira Allen hasonlóan briliánsan oldotta meg a szerepet, kettejük izgalmas játéka nélkül nem lett volna a film az, ami. Ahogy a lány fokozatosan ráébred arra, hogy valójában mi történik és történt az eltelt 17 év alatt, gyakorlatilag hasonló szintű sokk éri, mint anno az "édesanyját", ugyanis Diane gyermeke elvesztése következtében a józan eszét is parkolópályára tette, és a feldolgozatlan trauma hatására lopta el az újszülött Chloet, hogy aztán maga mellett tartsa... Igazából a filmvégi kis bizarr, de rendkívül elegáns csavar mutat rá: a lány éppen úgy traumatizálódott, hiszen nem tudott megbocsátani.

Torin Borrowdale bőr alá kúszó zenei aláfestése és Hillary Spera operatőr megfontolt, szép, de sötét tónusú képei teszik teljes egésszé a történetet. Nem ítélkezik, tulajdonképpen egyik karaktert sem lehet jónak vagy rossznak nevezni, azonban remekül rámutat egy szörnyű mentális betegség minden egyes aspektusára. Izgalmas, feszült történet, kivételesen jó alakításokkal.

79 Fuss  (2020)

horror | misztikus | thriller

Úgy tartják, hogy egy anya szeretete mindennél erősebb kötelék, de Chloe számára ez a legkevésbé sem megnyugtató. Sőt, éppen ez jelenti számára a legnagyobb fenyegetést. Van... több»

4