2025.07.26 23:56 Zsolt Szabó Olvasottság: <100x
0

A Marvel következő fázisa

Ezzel az alkotással kezdetét veszi tehát a Marvel Cinematic Universe (vagy ahogy mindenki jobban ismeri, az MCU) 6. fázisa, egy olyan alkotással, ami még a 2008 óta futó fősodorban be sem mutatkozott. Ennek több szempontból 2019-ig nem is lett volna lehetősége, mivel addig a 20th Century Fox tulajdonában voltak a jogok. Miután összebútorozott a két cég, így az összes X-Men portékától, kezdve a Fantasztikus Négyes is átköltözhetett a Kevin Feige vezette stúdióba, ahol rögtön be is jelentették, hogy ezen alakzattal nagy terveik vannak a közeljövőben.

Erre eddig kellett várni, mikor is a 6. fázist ez az alkotás fogja bevezetni, és az eddigi feldolgozásokhoz képest teljesen más aspektusból közelítik meg a hős család csapatát. A színészeket számomra még szokni kell, mert nekem a 2000-es évek féle Fantasztikus Négyes volt az a csapat és színészek, akik jelentették ezt a hős alakulatot.

A Marvel következő fázisa

A casting itt sem sikerült rosszul, de nekem akkor is kicsit furcsa volt Fáklyát Joseph Quinn alakításában látni mondjuk Chris Evans Fáklyája után, és ezzel így vagyok mindegyik karakterrel is. De szerintem Pedro Pascal, Vanessa Kirby és Ebon-Moss Bachrach is nálam nyerőnek bizonyult, és igen, ide direkt nem írtam Joseph Quinn nevét, mert ő valahogy számomra Fáklyaként teljesen hidegen hagyott, kilógott a sorból, pedig az MCU hírhedten jó casting téren. Ez részemről most mellé ment, valahogy az egész filmben nem éreztem olyannak, amilyennek kellett volna az alakítását. A hős család közötti kémia jól működött, főleg Reed Richards és Sue Storm között. A Lényt is teljesen átadta Ebon-Moss, amilyennek látni akartam.

Ami pozitív a filmmel kapcsolatban, az az, amit már úgy néz ki, Kevin Feige is lát: nem kell ide már eredettörténet, abból már Dunát lehet rekeszteni, hanem rögtön csapjunk a közepébe. Így ez a film pontosan ezt tette, az elején úgymond egy pár perces montázzsal elintézték, hogy ki merre meddig, hogyan és mekkora népszerűségnek örvendenek, de egyes döntések ezen dolgokat mennyire át tudják írni, hisz az ember is önző, érző lény. De erről kicsit később.

A főgonosz választás végre itt nem Dr. Doomra esett, hanem Galactusra, nekem egyik nagy antagonista szereplőm a képregényes világban. Itt sajnos sokat nem tudunk meg róla, és a szerepe is a nagyságához képest teljesen eltörpül, de végre egy ilyen erős karaktert nem egy film erejével zárnak le, mint sok antagonista járt így az évek alatt.

A cselekmény egy teljesen másik univerzumban játszódik, nem a mi 616-os Földünkön, hanem a 828-ason. Ez már bonyolítja a képet picit, mivel aki nem igazán jártas benne, az észre se vette, de ez nagyon fontos, azért is, mert itt a '60-as években járunk, nincs más hőse a világnak, csakis az F4, így még úgymond ártatlanok, és nem kell azon agyalni a rendezőnek és a stábnak, hogy mit fognak még jobban elrontani ezzel a filmmel, az így is túlzsúfolt 616-os eseményekhez.

Így ezt a filmet akár tekinthetjük különálló alkotásnak is. Itt is vannak gonosz erők, amik munkálkodnak, de még nem akkorák, hogy egy egész hős csapat kellene hozzájuk. A képi világ, maga a retro stílus is jól helyezkedik el a filmben, korhű, igazi mozis élményt nyújtott számomra minden egyes képkocka, főleg úgy, hogy a rendező Matt Shakman (WandaVízió) sok mindent megcsináltatott miniatűrökből, illetve eredeti helyszíneken forgattak, és csak a CGI-t ezek után vetették be.

Így például egy 4 méteres makettet is építettek magáról az űrhajóról is, amit a filmben láthattunk, Excelsior névre elkeresztelve. Az Ezüst Utazó se férfi már, hanem nő, ez nem meglepő, mivel a képregényvilágban volt rá példa női Ezüst Utazóról, így ez nem meglepő, hogy a szörfdeszkán most egy hölgy állt meggyőzően, aki Galactus hírnöke egyben.

A film alapszituációja az, hogy Sue Storm gyermeket vár, akire Galactus szemet vetett, és ha megkapja a gyereket, megkíméli a Földet. Itt vannak a filmben a morális kérdések, hogy egy ártatlan élet megér-e ennyit. A filmben erre is választ kapunk, Galactust a végén teleportálják, így megszüntetik a veszélyt, és a végén az egész világ happy. Persze ez nem ilyen egyszerű.

A hős családot szépen bemutató film többről szól: a hovatartozás, a családban betöltött szerepek, és mindig vannak felmerülő kérdések, amikbe azért túlontúl nem mennek bele a készítők, csak a felszínt kapargatják. A film zenéje is igen hangulatos, a képi világa lenyűgöző. Így minden a helyén van, hogy jó szájhagyománya legyen eme kezdő filmnek, és bizakodó vagyok a jövőre nézve, ha ezt a színvonalat újra elkapja a Marvel Studios. Az én értékelésem egy erős 10/7. Ajánlom figyelmetekbe, moziba be, és legyen nektek is véleményetek a filmről!

akció | kaland | sci-fi | vígjáték

A Marvel eredeti szuperhőscsapatát bemutató, élénken elképzelt, az 1960-as éveket idéző, retro-futurisztikus környezetben bontakozik ki. A történet középpontjában Reed... több»

0