2021.02.27 20:17 Eastern79 Olvasottság: 306x
1

Nem mindenki az, akinek látszik

Habár Julius Berg filmje az Egyesült királyságot és Kanadát képviseli hivatalosan, nekem végig úgy tűnt, hogy egy kifejezetten francia horrorral van dolgom, ami elsősorban Mathieu Gompel írónak köszönhető, illetve annak, hogy a hatalmas ház, ahol az eseményeket végigkövethetjük, akár egy Collonges-la-Rouge-i klasszikus vidéki ház is lehetne, ráadásul a szereplők nagy része is olyan "franciás" vonásokkal rendelkezik.

A történet szerint egy széf kinyitásának reményében törnek be fiatalok a nyugdíjas pár otthonába, azonban az események hamar nem várt fordulatot vesznek, és ahogy az lenni szokott az igényesebb alkotásoknál, a történet végére még egy kis csavarra is futotta a készítőktől. A fiatalok közül Maisie Williamsnek (Trónok harca) jut a legtöbb szerep, igaz, annyit elárulhatok, mégsem ő lesz a szerencsés, aki túléli a kalandot, bár ebben a filmben nincs a hagyományos értelemben vett happy end, hiszen kérdéses, mennyire járt jól, aki végül is életben maradt.

Nem mindenki az, akinek látszik

Egyrészt éppen ez a fajta megközelítés hozza számomra a tipikus "francia ízt", hiszen általában az ő horrorjaikra jellemző az emberi lélek sötét oldalának olyan kendőzetlen feltárása, amely majdhogynem depresszívvé teszi az alkotásaikat. Nincs kihangsúlyozva a kegyetlenség, mégis a két idős színész játéka néhol egészen hátborzongató, kicsit sajnálom is, hogy nem lettek jobban kidolgozva a karakterek, és Williams is hihető többé-kevésbé, bár lehet, csak azért látom így, mert nem különösebben szimpatikus.

Jól felépített, okos thriller/horror, aminek talán a lassú sodrása róható fel hibaként, de kiemelkedik az átlagból, mert az erőszak nem öncélú, és mert azoknak a filmeknek a táborát erősíti, amelyek elgondolkodtatnak. Hiszen sosem lehet tudni, mi van a másik ember lelkében, és egyáltalán nem biztos, hogy amit a külvilág felé mutat valaki, az a teljes igazság. Az a tény, hogy valaki mások szemében mintaéletet él – például jól szituált orvos, vagy buzgó hívő, aki templomba jár –, még nem zárja ki, hogy nem egy bomlott elmét kíván-e mindezzel leplezni, elvégre ha bemegyünk a garázsba, attól még nem változunk autóvá.

61 A tulajok  (2020)

akció | horror | thriller

Egy baráti társaság könnyen szerzett pénz reményében betör egy öreg villába. Amikor azonban váratlanul felbukkannak az idős tulajdonosok, kiderül, hogy lebecsülték őket, s... több»

1