2021.10.25 19:41 Főnix007 Olvasottság: 1320x
5

Az ördög elveszett a részletekben

Megláttam a szereplőgárdát, és csurgott a nyálam. Na mondom, itt vagy valami brutális, eget rengető szenzáció lesz, vagy valami olyan, mint amikor a Real Madrid levadássza az összes klasszis futballistát, aztán rögtön kiesik az UEFA B.L.-ből…

Denzel Washington neve nekem már egy ékkő, aki annyira sokat tett már le az asztalra, hogy az kis túlzással félistenné avanzsálja a filmiparban. Nálam a Kiképzésben, a Déja Vu-ban és a Kényszerleszállásban is tarolt, nem mintha nem volna még tucatnyi jó alakítása. Rami Malek és Jared Leto, a két feltörekvő titán... Egyik jobb, mint a másik, és nagyon örülök, hogy Leo nem tudja egyeduralma alá hajtani Hollywoodot, mert jönnek az új csillagok. Szóval ilyen szereplőgárdával akkora flash-t vártam, hogy a retinám beleremegjen. Hát... Nem vakultam meg, és el sem ájultam.

Az ördög elveszett a részletekben

Viszont azt nagyon nagy örömmel éltem meg, és értékeltem is bőven, hogy össze merték ezeket a színészeket rakni. A már fentebb említett Déja Vu-ban ez rendkívül jól sült el. Itt valahogy a történet sem volt ízig-vérig átgondolt, és most nem is arra akarok célozni, hogy Hancock szerette volna a Hetedik című zseniális thrillert újra feldolgozni, mert bárki bármit mondjon, közelében nincs a két film egymásnak. Másrészt amekkora lehetőség volt ebben az egészben, ahhoz képest kicsit lapos lett.

Mielőtt azt gondolná bárki, hogy csak méltatlankodni fogok, téved. Dehogyis. Egy sor nagyszerű dolog is megcsillan, hogy mégiscsak élvezd ezt a filmet. A Denzel Wahingtonra ráhúzott szerep talán a legjobban lerágott csont, az ex-sztárrendőr, akit nagyon nem csípnek egykori kollégái. Csak annyi a gond ezzel, hogy semmilyen konkrét értelme nincs a nagy népszerűtlenségnek, totálisan túltolt, izzadságszagú, erőltetett. Mintha azért utálnának valakit a munkatársai, mert sokkal tehetségesebb, mint ők. Ja, hogy ilyen van?! Nafene! Ki hitte volna... Na de akkor is, ez nagyon gázos volt, és béna.

Ismét a Déja Vu-val jövök, ott nagyon szimpatikus volt, hogy egy teljesen más „ügynökség” szakmai kiválóságát érdemesnek találták beválogatni a nyomozásba, és nem ment végig ez az unalmas, klisés, ingerszegény utálkozás, ami a bunkó és szellemileg alultáplált emberek napi rutinja. Ez nem kell. Nem járt sokkal jobban Rami Malek sem, mert ő is egy sztereotip karaktert és „forgatókönyvet” kellett, hogy erőltessen, és a kettejük közötti kapcsolat is ugyanez. Némileg voltak saját ötletek abban, ahogyan a két rendőr ász (Deke és Baxter) közelebb került egymáshoz. Mindenesetre ez sem Washington, sem Malek színészi képességeit nem erőltette meg.

A film a második „félidőtől” viszont életre kel, ekkor jön be a „csere csatár”, Jared Leto a képkockák közé, és milyen jót tesz az egész filmnek... Ráadásul nagyon éli ezt az elvont rossz arc figurát, aki a brutális gyilkosságsorozat legfőbb gyanúsítottja. Deke jut el az emberünkig (Sparma) leghamarabb, és Baxter is erre jut, miközben együtt, és még is külön utakon cserkészik be az „ördögi gonosztevőt”.

Ez az együttműködés sztori is klisés egy picit, de már sokkal élvezhetőbb és fantáziadúsabb, mint a film első felében. A pszichopata sorozatgyilkos úgy játszik közben még a rendkívül rutinos öreg rókával, Deke-kel is, mint macska az egérrel, Baxtert meg egyenesen levegőnek nézi. A film ezen része nagyon izgalmas, és a végkifejlet már szinte kötelezően „Hetedik” szagú, csak máshogyan...

Összegezve annyi a meglátásom, hogy ennél sokkal erősebb forgatókönyvet kellett volna adni ekkora zsenik alá, de nem volt pocsék még így sem. Az más, hogy ínyencként én milyen elvárásokkal vagyok, és az is más, hogy nem értek a rendezéshez. Forgatókönyveket viszont szívesen írnék, és ha már összeszednék egy filmre 3 zsenit, megkínálnám őket egy-egy külön Oscar-jelöléssel, mint a Kiképzés, A pók hálójában, vagy, hogy egy régi klasszist említsek, A harmadik ember színvonalán.

A film ördögien jó lehetett volna, de sajnos itt az ördög elveszett a részletekben. Ettől függetlenül nagyon szeretem ezt a műfajt és a 3 kiváló színészt. Reménykedjünk, hogy legközelebb valami igazi blockbusterben láthatjuk őket, akár így együtt!

dráma | krimi | misztikus | thriller

Deke (Denzel Washington) egy kiégett Kern megyei seriffhelyettes, aki szövetkezik az LASD kiváló nyomozójával, Baxterrel (Rami Malek), hogy együttes erővel kézre kerítsenek egy... több»

5