2022.12.11 23:04 fankbringa Olvasottság: 457x
1

Árnyékok és démonok közt

Szeretem Denzel Washingtont. A magyar hangja is kiválóan eltalált. Ha megjelenik a filmben, akkor egyből lelkes leszek, hogy valami jóban lesz részem. Azon kevés színész közé tartozik, aki számomra garancia egy színvonalas filmhez.

Nem kellett csalódnom most sem. Denzel Washington kiválóan játszott. Nagyon jól hozta az öreg rendőrt és szerettem, ahogy folyamatosan épült fel a karaktere.

Árnyékok és démonok közt

Rami Malek számomra két dolog miatt volt emlékezetes a filmben. Az egyik, hogy olyan csúnya volt, mint egy gonosz főhős. A másik pedig, hogy végig abban reménykedtem, hogy ő a gyilkos. Nem tudom hová tenni az alakítását. Nehéz eldönteni, hogy béna volt vagy zseniális.

A film legnagyobb erénye, hogy látszólag egy sorozatgyilkosról szól, de kiderül, hogy ez csak elterelés. Esetleg több sorozatgyilkosról. Végig ezen a szálon halad előre a történet. Mintegy véletlenül oda keveredik Deke a régi munkahelyére, hogy elintézzen egy jelentéktelennek tűnő dolgot, ezzel teremtve meg a lehetőséget arra, hogy nyakig belemásszon a trágyalébe és mélyet szippantva a szagból elkábuljon és bele ragadjon a múltjának bűzös hordalékába.

Az első merülés után már sejteni lehet, hogy többről lesz itt szó. A fordulat aztán utol éri a filmet és kiderül, hogy a sorozatgyilkosok a filmben csak mellékszálak. A rend őrei azok, akik demonstrálják hiányosságaikat, megbocsátást remélve a nézőtől, hogy újra tükörbe tudjanak nézni. Mi nézők pedig a végére még sajnáljuk is őket, mind az egyszeri dagi fiút, aki orbitálisat borul a játszótéren a gördeszkával és csak az marad meg a nézőkben, hogy minek próbálta meg, senki sem megy oda elismerően, hogy szép volt. A filmben is vannak, akik le akarják beszélni őket a nyomozásról és persze hiába. Ez a belső feszültség táplálta tökéletlenség aztán egyre jobban előtérbe kerül, míg eljutunk a történet végére, ahol lecsap az igazság hős nyomozóinkra, mint az aszfalt a már említett fiúra. Lesz itt pofára esés és lelki törés egyaránt. A végére kapunk egy kis magyarázatot a motivációkról. Hát magyarázatból kaphatnánk többet is például a mellékszállal kapcsolatban. Ez okoz némi felháborodást és hiányérzetet a nézőben. Felmerül a gyanú, hogy elfelejtették leforgatni a jeleneteket, annyira ott lenne a helye a filmben.

A filmet nagyon feldobja Thomas Newman zenéje. Az aláfestések, a zörejek, a zenék annyira feldobják az élményt, hogy nálam megérdemelt emiatt +1 csillagot a film. Nehéz eldönteni, hogy a zenéhez várták a filmet, vagy fordítva, annyira összhangban van a képi világ és a zenei aláfestés. Sajnos a zene az egyetlen kimagasló a filmben.

Összességében a film a felénél kezd gyanússá és nehezen követhetővé válni, ami miatt a nézők egy része már tovább akar lépni, mert eleget látott. Nehezen döcög előre a történet és elmarad a katarzis. Simán benne van a bosszankodás is, hogy elment 2 óra a semmire. Azért ne írjuk le a filmet. Kiválóan bemutatja, hogy a rendőreink hogyan tudják feldolgozni az újabbnál újabb helyzeteket.

Egyszer érdemes megnézni, már csak a zene miatt is. Aki kő kemény krimit vár, az inkább bele se fogjon, mert csak bosszankodni fog a végére. A film inkább a sötét hangulatú nyomozós, drámás filmek kedvelőinek való, ahol a hangulat többet számít, mint a cselekmény.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Deke (Denzel Washington) egy kiégett Kern megyei seriffhelyettes, aki szövetkezik az LASD kiváló nyomozójával, Baxterrel (Rami Malek), hogy együttes erővel kézre kerítsenek egy... több»

1