2020.08.16 16:45 Artemisia Olvasottság: 186x
7

Befejezés

A Mátrix-eposz 3.darabja, mely lezárni hivatott Neo sagáját. Sikerült kijavítania azt a néhány hibát, amit az Újratöltve ejtett, ezáltal méltó lezárást tudott adni a történetnek.

Ott folytatja, ahol az Újratöltve abbahagyta, és hasonló technikát alkalmaz a cselekményvezetésben; itt is gyakorlatilag 2 szálon fut a történet, bemutatva a zioniak és gépek apokaliptikus csatáját, valamint Neo lírai önkeresését, majd végső harcát az elszabadult Smith-program, egyben az egész Mátrix ellen. Így gyakorlatilag ez az első és második rész szintézise, hiszen az első rész Noe lélektanára helyezte a hangsúlyt, az Újratöltve a zioniak és a gépek háborújára, a Forradalmakban pedig drámai módon minden összegződik és azonos véget ér.

Befejezés

Úgy tűnt, Neo karakteréből már kihozták a legtöbbet, ami a karakterben van az első rész során, de most lenyűgöző módon emelték újabb szintre a személyét és erejét övező mítoszt, és valódi hőssé, Zion igazi megváltójává vált. A Trinityvel való szerelmi szál szintén tragédiába fulladt a történet végére, az ő karakterét az önfeláldozó hűség jelképévé téve. Morpheus, a tudatok felszabadítójának karaktere némileg háttérbe szorult, inkább Niobe volt a zioniak védelmének bástyája. Egyedül Smith karakterénél érezhető, hogy valóban mindent kihoztak már belőle az első részben, de a Waschowski-nővérek ezt is korrigálták azzal, hogy az elszabadult program már az Építész helyét készül átvenni, vagyis dupla fenyegetést szabadítanak az emberiségre Zion ostromával együtt.

A film filozófiája is eléri csúcspontját, és legalább olyan horderejű spirituális lezárást ad a történetnek, mint amilyen horderejű a fizikális befejezés.

akció | sci-fi

A történet elérkezett a végső összecsapáshoz. A Mátrix-trilógia befejező része az emberek és gépek elkeseredett háborújának záróakkordja. Zion katonái az önkéntes... több»

7