2023.02.18 17:39 Artemisia Olvasottság: 191x
6

Kangmánia

Az MCU 4. fázisa a multiverzumot volt hivatott felvezetni, ami jól is sikerült olyan mozikkal, mint a Pókember: Nincs hazaút vagy a Doctor Strange az őrület multiverzumában. Voltak ugyan kevésbé jól sikerült darabok is, pl. Thor: Szerelem és mennydörgés, de összességében az hiányzott leginkább a 4. fázisból, hogy filmjei nem körvonalaztak egy egységes sagát, ahogy a korábbi fázisok tették. Az 5. fázis azonban pótolja ezt a hiányosságot, és már a nyitódarabjában, Hangya és Darázs 3. kalandjában bemutatkozik az 5. és 6. fázist meghatározó Kang-saga főgonosza, Kang, a Hódító.

A film ugyanott veszi fel a fonalat, ahogy szinte az összes Marvel-mozi a Végjáték óta: a kezdő snittekben bemutatja, hogy milyen a megmaradt Bosszúállók élete Thanos legyőzése után, illetve, hogy a kollektív társadalom hogyan próbálja feldolgozni a csettintést és annak következményeit. Scott Lang, a Hangya élvezi a hírnevet és a hősnek járó elismerést, és próbálja bepótolni a kimaradt időt a kamaszkorba lépő lányával. Cassie azonban a szokásos kamaszos hóbortok helyett a kvantumvilágot kutatja Hank Pymmel, egy balul elsült kísérlet után pedig az egész család a kvantumvilágban találja magát.

Kangmánia

Egy komplett mikrouniverzum tárul a szemünk elé, amit a legkülönfélébb lények népesítenek be. Ezt az éppen elnyomás alatt élő, szabadságharcát vívó kompániát több kritika is a Star Wars világából valónak nevezi, és valóban ezzel lehet a legtalálóbban összefoglalni a kvantumbirodalom hangulatát. A lázadók egy könyörtelen Hódító elnyomásától senyvednek, akiről Janet van Dyne sokkal több tud, mint amennyit elmondott a 30 éves kvantumvilágbeli tartózkodásáról.

A direktori széket harmadjára is elfoglaló Payton Reed sokat markol egyszerre filmjével, és igyekszik mindent belezsúfolni. Egyszerre akar nagyléptékű, akciódús lenni, ennek ellenére nem mindig tudja elkerülni az unalmas jeleneteket. Próbálja elmélyíteni a családi kapcsolatokat „Hangyáék” között, ami jól működik Scott és Cassie között, az ő apa-lánya kapcsolatuk az egyik leghangsúlyosabb szál. Azonban Hope aránytalanul háttérbe szorul, mind anyja 30 éves távollétét, mind Scott-tal való kapcsolatát, sőt a vásznon töltött idejét illetően is, Reed kvázi elpazarolja Evangeline Lillyt. A film legerősebb ütőkártyája Kang felvezetése, és bár kissé elnyújtott lett, de mégis hatásos a fellépése, és meggyőző Jonathan Majors alakítása. A karakter első megvillanásának alapvetően megfelel a Kvantumánia (kivéve az utolsó jelenetét), de ahhoz, hogy ő legyen az új Thanos, még bőven kibontásra, árnyalásra szorul. Képregényes gyökereit tekintve az időn, téren és dimenziókon átutazó Hódító bonyolult létezése, számtalan megjelenési formája zseniális alapokat ad a további filmek számára, kérdés, hogy Kevin Feige és csapata mennyire tudja majd kiaknázni a benne lévő lehetőségeket.

A Kvantumánia nem szólt akkorát, mint ahogy azt beharangozták és ahogy elvárnánk az 5. fázis elindításától, és Hangya-filmként sem kiemelkedő, de Kang felvezetéseként, egyfajta eredettörténeteként megállja a helyét. Ha az 5. fázis emelni tudja ezt a színvonalat, akkor ismét egy kiváló saga előtt állunk.

akció | kaland | misztikus | sci-fi | thriller | vígjáték

Nem tűnik túl jó ötletnek , amikor Cassie, Scott Lang lánya létrehoz egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi a kommunikációt a Kvantumbirodalommal. Scott, Cassie és Hope Van... több»

6