2022.03.14 17:18 Lubi Olvasottság: 178x
3

A pubertás generációs átka

A Lelki ismeretek és a Luca után a Pixar stúdió egy újabb animációs filmje kerülte el a mozis bemutatást Amerikában. A tengeren túlon a Disney+ streamingszolgáltason debütáló Pirula Panda érzelmes mese a tinédzserkorról, de messze nem képes alkalmazni azt a Pixartól megszokott sikerreceptet, ami az egész családnak egyaránt élvezetes, érzelmes és szórakoztató animációs filmek garanciája volt a közelmúltban.

A Pirula Panda egy pubertáskor elején járó ázsiai-kanadai kislány felnövéstörténete. Meilin azonban olyan testi változásokon megy keresztül kamaszkora hajnalán, amiken csak édesanyja útmutatása tud segíteni. Hősnőnk ugyanis minden alkalommal egy nagy vörös pandává változik át, mikor valami erős inger éri vagy izgalomba jön.

A pubertás generációs átka

A pubertás metafora annyira kézenfekvő a történetben, hogy a Pirula Panda egyetlen érdemi újításaként a kislány főszereplők őszinte és földhözragadt ábrázolása emelhető ki. Az animációs filmek rendre kisfiúkat vagy hímnemű állatszereplőket és életre kelt tárgyakat szerepeltetnek. Narratíváikban a "lányos problémák" vagy elő sem kerülnek, vagy csak marginálisan jelennek meg a partvonalon. A Pirula Panda az animációs stúdió régi adósságát rótta le tehát a kislányközönség közvetlenebb megszólításával. Csak éppen mindenki más szórakozásáról feledkeztek el.

A Pixar legújabb meséje olyannyira nőközpontú, hogy genderszempontból teljesen átesik a ló túloldalára. Mindösszesen két férfikarakter nevezhető meg a teljes történetben: a gonosz szerepét magára öltő kisfiú és a hősnő szótlan és családi közegben elnyomott apukája.

Az egészséges arányú reprezentáltság elvetésén kívül a családi film generációs problémákkal is küzd. A Pirula Panda tizenhárom éves kor felett egyszerűen túl gyermetegnek hat az idősebb korosztályok kielégítéséhez. A poénok mind elsősorban a kisebbeket célozzák, ahogy az események komplexitása is egy Hulk-film "zúzós" pillanatainak összetettségét idézi.

Ennek ellenére a Pirula Panda egy gyönyörűen animált, jószándékú, minőségi és vidám mese, csak éppen nincs meg benne az az összetettség és eredetiség, amik a Pixar korábbi filmjeit örökérvényűvé tették.

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

A 13 éves Mei Lee egyébként is különc lánynak számít a suliban, a kamaszkori gyötrelmek azonban csak még jobban megnehezítik az életét, ráadásul neki továbbra is muszáj... több»

3