2022.06.20 22:23 Artemisia Olvasottság: 144x
5

Buzz hazatér

A Toy Story a Pixar egyik emblematikus sikerszériája. A mondanivalóban és érzelmekben bővelkedő franchise egyik legnépszerűbb hőse Buzz, a hetyke akciófigura volt, aki az évek során rengeteget tanult a barátság és a szeret értékéről, és folytatásról folytatásra egyre szerethetőbbé vált.

A 2019-ben bemutatott 4. felvonás után a stúdió továbbra sem tudta elengedni a franchise-t, és úgy érezte, Buzz eredettörténetével még adós nekünk. A Lightyear az alapokig megy vissza. Egyfajta film a filmben megoldással az "élő" Buzz történetét meséli el, aki a Toy Story-ban szereplő játékfigurát ihlette.

Buzz hazatér

Buzz, mint fiatal és forrófejű űrjárőr jelenik meg, aki egy szerencsétlen baleset folytán hajójával és legénységével egy idegen, veszélyes bolygón ragad. Buzz képtelen belenyugodni a kudarcba, és újra és újra megkísérli a hiperugrást. Csakhogy amíg ő mindössze órákat tölt az űrben, a bolygón 4 év telik el minden hiperugrás között. Miközben Buzz megszállottan keresi a hazautat, észre sem veszi, hogy elszalad mellette az élet. A telepesek lassan belakják a bolygót. Társa, Alisha megházasodik, családot alapít, megöregszik, míg Buzz egyre csak a hazajutással kísérletezik. Egy megható montázs, amely szépen érzékelteti Buzz rögeszméje és Alisha belenyugvása és boldogsága közötti szakadékot. A Toy Story 2-ben is említett Zurg császár is feltűnik, akinek kiléte és Buzzal való konfliktusa egy hatalmas és ötletes csavarral szolgál.

A rajzfilm tempójára nem lehet panasz, Zurg megjelenése után néhány átvezető jelenetet leszámítva 100%-on pörög az akció.

Látszik a készítők igyekezete, hogy szerették volna tartalommal megtölteni alkotást és ez többé-kevésbé sikerült is nekik. Buzz személyisége emlékeztet a Toy Story-ban megismerthez, ugyanakkor látjuk az ő brandjét felépülni, látjuk hogyan lesz belőle híres csillagharcos. Ugyanakkor karakterfejlődése is jelentős: megtanul helyes döntéseket hozni, megtanulja, hogy az otthon ott van, ahol a barátok és a család és megtanul áldozatokat hozni a szeretteiért.

Viszont rajta kívül nem igazán találunk erős karaktereket: Sox, a robotmacska talán az egyetlen említésre méltó. Noha tudnak szórakoztatóak lenni a mellékszereplők is, pl. Buzz szedett-vetett csapata, de egyikük sem igazán emlékezetes.

Zurg, mint fő gonosz alapvetően tucatgonosz lenne, ha nem lenne a váratlan csavar vele kapcsolatban, ami kétség kívül merész húzás volt a Pixar-tól, de így elnagyoltnak, kifejtetlennek érződik a történetszála.

A látvány és a grafika nagyon szép, a zene fülbemászó, a klasszikus sci-fi-ket megidéző popkult utalások sajátos, űrwestern hangulatot teremtenek, de azért fontos kiemelni, hogy a teljes alkotáson érződik Angus MacLane elsőfilmes rendező tapasztalatlansága és bizonytalansága.

A megjelenő LMBTQ-szál most először teljesen egyértelmű, bár a film szolid természetességgel kezeli, és az első nyíltan ábrázolt leszbikus csóknak (ami inkább csak egy puszi) sem kerít olyan nagy feneket, mint ahogy az előzetes kritikák és a média tette (noha aki kisebb gyerekekkel ül be rá, annak bőven lesz mit megmagyaráznia… Nem a csók, hanem egy másik részlet miatt.

Hogy felesleges volt-e egy újabb Toy Story spin-off elkészítése? Alapvetően igen. Sikerült-e valamilyen üzenetet átadnia? A hibáival együtt igen. Felér-e a Pixar filmek színvonalához? Nem, de megközelíti azt.

Mindent egybevetve bár nem tökéletes, de egynek elmegy.

61 Lightyear  (2022)

akció | animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Egy fiatal tesztpilóta tűnik fel a színen, aki eltökélte, hogy a galaxis legbátrabb Space Rangere lesz. Ő Buzz, aki semmitől sem riad vissza. Ugyan ki ne ismerné Buzz Lightyeart, a... több»

5