2021.09.03 11:25 b-feed Olvasottság: 723x
3

Csak a közönséged véleménye számít

Szolnokon láttam a filmet, és eleget teszek az alkotók kérésének, leírok pár gondolatot. Nem vagyok szakértő, nem értek a vágás és a kameramozgás finomságaihoz, biztos, hogy ott még van miben fejlődnie az alkotói csapatnak, átlagos nézőként is feltűnt, hogy a kisebb szerepeknél a színészi játék sem volt mindig „profi”. Lábjegyzet: utóbbi a nagy költségvetésű magyar filmekben, „sztár” színészek esetében is rendre előfordul.

Amiben szerintem kiemelkedik a film a mezőnyből, az a hangulat, amit úgy ér el, hogy egyszerűen életszagú a környezet, a figurák, függetlenül attól, hogy milyen szinten játsszák el azokat. Az irodai droid-szerű kollégák-kolléganők, az irodát általában egyben tartó lelkiismeretes hölgy, a mindenhez is értő taxis, a munkája mellett a hobbijában magas szakmai szintre eljutó ember, aki elgondolkodik, hogy akár ki is léphetne a nyolctól négyig melóból, de inkább a kettőt egyszerre próbálja meg csinálni, mert fél a bizonytalantól; a munkahelyen keménykedő f*szkalap, de otthon kenyérre kenhető főnök számomra valósághű ábrázolás (nem szpojlerezem el, melyik lesz kulcsmomentum a filmben).

Csak a közönséged véleménye számít

Az apróságokra egy példa: a villanyszerelő, gázszerelő és más mesterek tényleg ilyen 20-25 éves (bár errefelé egy bizonyos német márkájú :)) kocsikkal szoktak közlekedni, és a stílusuk is ilyen. Ha egy tanácsom lehetne az alkotóknak, akkor az lenne, hogy ezt a naprakészséget őrizzék meg a következő produkcióiknál is, mert ez olyan (film)alap, amire „sorozatot” lehet építeni.

Ami talán túl nagy hangsúlyt kap az egészben (a közönségtalálkozós beszélgetésen is előkerültek ezek a felvetések), és nekem úgy tűnt, már az alkotók is joggal unják: a bűvös „csak ötmillió forint” és az „ahhoz képest, hogy nem filmesek” kezdetű mondatok. Nem a pénz és a papír számít. Saját tapasztalat: ha a médiában ilyen self-made projekt indul, a nagybetűs szakma 95%-a 10 év múlva sem fogja érteni az egészet, szóval erre érdemes felkészülni még több frappáns válasszal. :)

dráma | vígjáték

Lovas Márk egy kiégett irodista, aki hamarosan betölti a harmincat. A férfi egy nap felkeresi egy kétségbeesett apa, hogy megkérje, hogy különleges, alternatív terápiás... több»

3