![]()
Nagyon gyönyörű történeteket foglal magába a film, és - háborús lévén is - könnyen tragikus irányba terel. Ingrid Bergman egyik legjobb filmje, bár nekem a Casablanca lesz a főkedvencem. Itt sem okozott tehát csalódást a remek művésznő. Hozta a formáját ebben a háborús drámában, ahol sehogysem lehet nyugodtan tervezni a gondtalanabb életet a nagy szerelmével. Akárhogy is vágynak rá, bárhogy is szeretnének együtt maradni. Ez a film azt igyekszik kihangsúlyozni, hogy még egy polgárháború is mennyire szét tudja tépni a társadalmat. Mondjuk ki a nyers igazságot: abban az emberek pusztán a politikai hovatartozásuk alapján ítélik meg egymást, és ahogy utaltak is benne rá: nem emberként tekintenek az ellenségre, hanem célpontként.
Hirdetés
Az angol segítőjük pragmatikus hozzáállása kétségtelenül stratégiailag előnyös volt, de emberileg persze dermesztő. Ahol csak az oldal számított, ahol ha nem vagy velük, ellened vannak, és simán lelőnek. Ilyen sivár és embertelen körülmények között kellett harcolniuk. Hosszú távon azt érték el Francóék győzelmével, hogy Spanyolország végül kimaradt a II. világháborúból, de gyakran nem érezzük át a civil lakosság körülményeit. Hogy addig is milyen út vezetett. Pedig kellene, egyrészt mert minél jobban benne van a köztudatban is, annál nagyobb a háborúval szembeni társadalmi ellenállás.
![]()
Nagyon megható volt, ahogy még ezalatt is igyekeztek legalább egymás között megőrizni emberi méltóságukat. Voltak ugyan "faji" alapú kisebb összetűzések, feszültségek, de ezeken is túltették magukat. És bizony az angol segítőjük, ahogy gondolkodott, főleg amilyen önzetlen volt a végén, ahogy kimondta, hogy ha a nő halt volna meg, akkor azt nem bírta volna ki. Így viszont életét adta, hogy időben elmenekülhessenek. Érte szól a harang, de igazából mindenkiért, aki elesett a kegyetlen háborúban.
A film tempóját tekintve néhol indokolatlanul hosszadalmasabb, vontatott. Lehetett volna úgy 20 perccel-fél órával rövidebb. Mindenesetre többszörnézős, és rengeteg tanulság, életbölcsesség van benne. 10/8
85 Akiért a harang szól (1943)
dráma | háborús | kaland | romantikus | történelmi
"Minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól." Ezzel az idézettel indul Hemingway immár... több»
Szereplők: Ingrid Bergman, Gary Cooper, Akim Tamiroff, Katina Paxinou, Yakima Canutt