2020.01.15 13:50 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Egy régi Romero film új köntösben

Amíg világ a világ, addig fogja ontani magából Hollywood a remake-eket. Ez ellen nem igazán lehet tenni semmit, ezért a nézőnek csupán a remény marad meg, hogy az épp aktuális újrafeldolgozás merít eleget az eredeti változatból (főleg, ha az még jó is volt). Jelen filmünk kiindulási pontjához egy 1973-ban készített horror adta az alapot, amit nem kisebb név, mint George A. Romero készített el azonos címen.

Sok ember amint meghallja azt a szót a filmiparban, hogy remake, már szinte el is kezdi temetni az újonnan érkező változatot. Még az én ismerőseim közt is van olyan személy, aki annyira ellene van ezen filmeknek, hogy már a megnézésük előtt képes véleményt alkotni róluk, és persze eme vélemények hatalmas többségben negatív kicsengésűek. Jómagam nem vagyok ennyire előítéletes a remake-ekkel (bár az is igaz, hogy nem a szívem csücskei), inkább ébresztik fel a kíváncsiságomat eme alkotások, mint a haragomat. Persze nálam is van egy-két olyan örökzöld kedvenc, ahol, ha meghallanám, hogy elkészítik az újrafeldolgozását, hát talán én is egyből elásnám őket, és a totálisan felesleges kategóriába sorolnám. Szóval ezért írom, hogy megértem azokat is, akik kimondottan ellene vannak a remake-eknek.

Egy régi Romero film új köntösben

Nos, az adott filmünk eredetijéül szolgáló filmet már nagyon rég láttam, de voltak jelenetei, amik megmaradtak (talán újra kéne majd azt is nézni), ami nagy szó, hisz, mint fentebb írtam, egy 1973-ban készített alkotás volt. Nem sorolnám a kedvenceim közé, egyszerűen csak egy jó film volt. Akárcsak a 2010-es új változata is egy egész jó film lett.

Nem szeretem összehasonlítani a remake-eket az eredeti változatokkal, hisz szinte minden esetben sokkal nagyobb költségvetés állt a készítők rendelkezésére, és nem utolsósorban a filmes technikai fejlődést is segítségül hívhatták az elkészítésüknél. Mindenesetre érdekes tény, hogy sok olyan feldolgozás született már, ahol az eredeti készítők besegítettek ilyen-olyan formában az új változat elkészültéhez. Nincs ez másként ennél a filmnél sem, hisz az eredetit jegyző és rendező, George A. Romero az executive produceri teendőit látja itt el.

Szerencsére a film története pont olyan, hogy bármikor aktuális lehet, hisz a technika fejlődésével már szinte bárkit vagy bármit könnyen megfigyelhetnek, és ezzel talán még jobban érzékeltethetővé válik az a fajta paranoid hangulat, ami nem a fő eleme a film történetének, de azért el sem hanyagolható. Tulajdonképpen A tébolyultak egy tipikus túlélő horror lenne, amit itt viszont nem épp a legszokványosabb formájában tálalnak, hisz a túlélős horrorfilmek általában valamiféle szörny vagy elmebeteg gyilkos elől menekülő társaság viszontagságait mutatják be. Vagyis, hogy itt is ez van... részben. Akik látták a filmet, értik, hogy itt az úgynevezett felmentősereg megjelenése is csak további galibákat okoz.

Sikerült a hangulati elemeket is jól megteremteniük a készítőknek, és ehhez a karakterek is hozzáteszik a magukét. Nem mondanám nagyon kidolgozottnak a karaktereket, de talán a film nem is nagyon igényli ezt, ezért akár úgy is említhetnénk őket, hogy tucat vagy sablonkarakterek (a szó jó értelmében). Szerencsére a színészi játékok sem lógtak ki, bár kiemelkedőt e téren nem is kapunk, de egyik alakítás sem volt olyan, hogy idegesítené a nézőt.

A film technikai megoldásai és maszkjai nem rosszak, de tulajdonképpen a legfőbb félelemkeltést nem ezzel okozza, hanem a történetében található lehetőséggel, hogy ez akár még meg is történhet, és ez az igazán félelmetes benne. Jómagam a jobb remake-ek közé sorolnám.

horror | katasztrófafilm | thriller

Ogden Marsh egy nyugodt kis városka, ahol David Dutonnak (Timothy Olyphant), a Sheriffnek nem akad túl sok feladata. Mindez egyik napról a másikra megváltozik. Az egész úgy... több»

2