Közösség

Vélemény:

88 Egy becsületbeli ügy

(1992)

Egy öt csillagos sztori, kitűnő alakításokkal 1992-ből

Navarro   2026.01.01 14:58
0

Annak idején, amikor először láttam a barátaimmal ezt a filmet, utána beültünk egy sörre, hogy megbeszéljük a sztorit és annak zárását. Emlékszem, azon vitatkoztunk legtöbbet, hogy lehetséges-e az, amit a filmben Tom Cruise karaktere, Daniel Kaffee hadnagy tesz: kimondat egy bizonyos dolgot valakivel, aki nem akarja kimondani (mert azzal önmagának árt). Ez a film legjobb része: a legvége. Egy tárgyalóteremben vagyunk, ahol Kaffee hadnagy épp kihallgatja a beképzelt Jessep ezredest (Jack Nicholson), és kikényszeríti belőle, hogy kimondja: ő adott parancsot Kaffee védenceinek arra, hogy megrendszabályozzák az áldozatot (aki ebbe belehalt). Az Egy becsületbeli ügy az amerikai haditengerészet helyszínein játszódik, katonai jogászokkal a főszerepben. Tom Cruise kitűnő alakítást nyújt, akárcsak Demi Moore. Jack Nicholson pedig hihetetlen az elszánt és önkényes katonatiszt szerepében. A filmet a néhány napja, 2025. december 14-én meggyilkolt Rob Reiner rendezte. Ezért is vettem elő újra ezt a filmet, Reiner legjobb rendezését. A film nálam 5 csillagos.