2016.06.27 10:40 Vérfürdő Olvasottság: <100x
0

Filmtörténeti mérföldkő

John Carpenter neve minden horrorkedvelőnek ismerősen cseng, ő az a fickó, aki nem kevéssel járult hozzá a slasher típusú rémfilmek kialakulásához, hiszen a 13-as rendőrörs elkészítése után két évvel rábízták egy sorozatgyilkosos film elkészítését, amelyben egy férfi bébiszittereket öl. Az eredetileg The Babysitter Murders munkacímre hallgató film aztán végül Moustapha Akkad producertől zöld utat kapott, 300 ezer dollárból készült el 1978-ban immáron Halloween néven. A készítőknek az alacsony büdzsé miatt számos problémára kellett megoldást találniuk, az egyik tervező, Tommy Lee Wallace például Myers ikonikus maszkját egy Captain Kirk álarcból készítette, amelyet 2 dollárért vásárolt valahol. A forgatás idején egyébként pont nem volt ősz, így a faleveleket külön kellett összegyűjteni és szétszórni az adott helyen, ahol éppen forgattak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket számos helyen találni a filmről, de a legjobb, ha saját szemünkkel látjuk.


Filmtörténeti mérföldkő

Michael Myers nem hiába lett korunk egyik legnagyobb horrorikonja, a sötét szemek, a kifejezéstelenséget sugárzó fehér maszk máig az egyik legrémesebb jelenség a filmvilágban. A nagyszerűen adagolt feszültség, az egyedi Carpenter által kreált zenei anyag mind nagyon sokat hozzátesznek a műhöz, ráadásul ebben a filmben látható az első teljesen vágatlan belső nézetes jelenetsor. A főszereplő Jamie Lee Curtis (Két tűz között, Halhatatlan szerelem, Vírus) akkoriban még teljesen ismeretlen volt, ez a film hozta meg számára az áttörést, míg a doktort játszó Donald Pleasence (1919-1995; Menekülés New-Yorkból, Az ördög szeme) már veteránnak számított. Bátran ajánlom minden horrorkedvelőnek ezt a filmtörténeti mérföldkövet!

horror | thriller

A horror igazi mestereként számon tartott John Carpenter egyik klasszikusának főszereplője egy szellemileg visszamaradott férfi, Mike Myers, aki 1963-ban bestiális kegyetlenséggel... több»

0