2021.04.01 23:39 Artemisia Olvasottság: 315x
4

Sokat markol, keveset fog

A Jurassic Park a maga idejében az addig készült legnagyobb bevételt generáló film volt, így nem is lehetett kérdés, hogy Spielbergnek és Michael Crichtonnak újrázniuk kell, és mint az első rész anyagi sikerén felbuzdult folytatások általában, Az elveszett világ is minőségromlást eredményezett. Az első rész egészen a Titanic megjelenéséig birtokolta a valaha készült legsikeresebb film címét, ami mutatja, hogy mennyire iszonyatosan magasan volt az a bizonyos léc, amit meg kellett ugrania a folytatásnak. És bár sejthető volt, hogy erre vajmi kevés esélye van, Spielberg és stábja becsületére váljék, hogy mindent megtettek, hogy ráduplázzannak a Jurassic Park összes emlékezetes elemére; noha az igyekezetük sokszor inkább az ellenkező hatást váltja ki, mint szerették volna.

Sokkal több dinoszauruszt, gyakorlatilag az összes ismert fajt felvonultatja a film, ami már közel sem vált ki olyan hatást, mint mikor az első részben először megpillantjuk az első szauruszokat. Inkább immunissá válunk a film végére. Jelentősen több az akciójelenet, de a nagy igyekezetben, hogy feszültséget és izgalmat teremtsen, néhol nevetségesen bugyuta lett, lásd: a lakóbuszos jelenet, melyet ráadásul " a T-Rex szülői ösztönei"-vel körítenek...

Sokat markol, keveset fog

Mondhatnánk, hogy a sztori több sebből vérzik, de maga az alapkoncepció is összetákolt, zavaros és zilált. Pl. John Hammond csak évekkel később számol be róla, hogy a Jurassic Park igazából nem is volt olyan nagy durranás, mert a tenyésztőprogram valójában nem ott zajlott. A park csak egy kirakat volt. Létezik egy másik sziget, ahol mostanra komplett őslény-ökoszisztéma alakult ki. Ez a magyarázat a másik szigetről eleve nyakatekert, de az első részben láthatunk egy kikelést Nublar-szigetén, és Hammond ki is jelenti: "Minden világrajövetelnél ott akarok lenni". Vagyis frontálisan üti ezt a teóriát.

De több logikátlanság is tetten érhető: Hammond békés megfigyeléseken alapuló bizonyítékokkal akar a nyilvánosság elé állni, amire egy békés kutatócsoportot küld. Ez a tette pedig erősen megkérdőjelezhető annak fényében, ami a legutóbb történt, mikor embereket zártak egy dinoszauruszokkal teli szigetre. De erre a megfigyelő-expedícióra épp akkor kerít sort, mikor az unokaöccse átvette tőle az InGen irányítását, és ugyanaznap este katonákat küld a szigetre. Aztán Hammond a régi csapatból csak Ian Malcolmot hívja vissza, aki pont nem őslények kutatásával foglalkozik, hanem matematikus.

Egy terepjáró megtartja a szakadékba zuhant lakóbuszt. Malcolm kislánya az iskolai tornagyakorlatával lerúgja a Taptort (ami valójában egy Deinonyonchus, és kb. 100 kg), a T-Rex visszazárja magát, miután lemészárolta a hajó legénységét, az InGen nem tud megfelelő felszerelést biztosítani a T-Rex szállításához és fogvatartásához, melyet ők hoztak létre... Fikció lévén természetesen az első rész sem volt hibátlan tudományos szempontból, de az legalább el tudta hitetni, hogy hiteles, azonban amit itt látunk, annyira erőltetett, hogy a laikusok szemét is szúrja.

A film lelke a karakterei, szerethető karakterek sokszor megmentenek gyenge lábakon álló történeteket. De itt a karakterek terén is komoly gondok vannak. A cinikus humoráról és karizmájáról ismert Ian Malcolm itt egy ripacs, a világ legelcsépeltebb családi "drámájával". Sarah karaktere meglehetősen érdektelen, és arányaiban sokkal több időt tölt képernyőn, mint korábban az Ellie Sattlert alakító Laura Dern, mégsem közelíti meg Ellie karakterének a karizmáját, pedig Julanne Moor aztán mindent beleadott.

Sok kritikus és néző is bírálta az első rész gyerekszereplőit, a Murphy-testvéreket alakító gyerekeket. Aki bődületesen rossz gyerekszereplőt akar látni, az nézze meg Malcolm lányát, Kellyt! Az utolsó jelenet, a T-Rex városi rombolása pedig üvöltően giccses. Látvány tekintetében most sem lehet panasz, ahogy az operatőri munka és a filmzene is nagyszerű lett. A dinoszauruszok kimunkálása most is precíz és élethű. De így is kevesebb a pro, mint a kontra pont a film mellett. Összességében Az elveszett világ a sokat markol, keveset fog iskolapéldája.

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

Miután a milliomos John Hammond őslényparkja megsemmisül, mindenki fellélegezhet. Ám kiderül, hogy létezik egy másik sziget is, és miután a káosz-elmélet kutató Iam Malcolm... több»

4