2018.07.26 14:19 Filmdoki Olvasottság: <100x
1

Letérni egy bevált útról

A sötét és groteszk Batman visszatért követő negatív visszajelzéseket követően a Warner az irányváltásban látta a megoldást. Búcsút intettek Tim Burtonnek, mint rendezőnek, viszont produceri titulust még kapott. Helyére az Összeomlás és Az ügyfél rendezőjét, Joel Schumachert kérték fel, hogy végül bábjukként mozgathassák. Schumacher ugyanis Burton-höz hasonlóan egy sötétebb tónusú Batmant látott maga előtt, a Warner fejesei viszont szerették volna elkerülni az előző felvonás negatív kritikáit, és gyermek barátabbá formálták a sztorit. A forgatókönyv láttán viszont Michael Keaton csakhamar lelépett, így került a denevérmaszk mögé az ifjú titán, Val Kilmer. A szereplőgárda egyébként az előző részekhez hasonlóan meglepően impozáns: Nicole Kidman, Chris O'Donnell, ellenlábasokként pedig megkaptuk Tommy Lee Jonest és Jim Carreyt. A film megjelenésekor pénzügyileg kaszált, valamint három Oscar-jelölést is magáénak tudhatott. Az idő múlásával viszont egyre több negatív kritika érte, és ma már a gagyi kategóriába sorolják, melyben véleményem szerint nagyban közrejátszik a Batman & Robin infantilizmusa.

Pedig a Mindörökké Batman egy szórakoztató kis limonádé, mely tónusában valóban elüt Burton két filmjétől - ezt magam is sajnálom -, ám ha ezen túlteszi magát a néző, akkor kap egy látványos, a maga módján hangulatos és izgalmas popcornmozit, mely jó néhány helyen mondjuk tényleg bugyuta. Viszont sokszor tényleg olyan, mintha egy képregény oldalait nézegetnénk, van jó néhány akció is, bár van amelyiknek nem sok értelme van, és a humor is olykor betalál. A színészek persze néha azt az érzetet keltik, mintha felmondanák a szövegüket, de O'Donnell kifejezetten hiteles az ifjú Robinként, Jim Carrey pedig lopja a showt. Utóbbi egyébként engem kezdetben nagyon zavart de azóta láttam párszor a filmet és most már jókat röhögök túlzó alakításán.

Letérni egy bevált útról

Amire pedig egyáltalán nem lehet panasz, az Elliot Goldenthal zenéje. Persze, Danny Elfman a number one, de Goldenthal stílusa is annyira eredeti, hogy új oldalát mutassa meg Gotham világának. A Mindörökké Batman egy színes hullámvasút, melyre egyszer érdemes befizetni.

akció | fantasy | kaland

Gotham City újabb gonosztevők játszóterévé válik, amikor megjelenik a városban Kétarcú és Rébusz. Batman azonban minden eddiginél komolyabb felszereléssel veszi fel a harcot... több»

1