2022.06.30 19:14 BRANTON Olvasottság: 141x
3

Jippiáájééé, s*ggfej!

John McTiernan két év alatt két olyan klasszikust álmodott vászonra, amelyek örökérvényűek. 1987-ben a Ragadozó volt az első klasszikusa, a második pedig a Die Hard első része, amely magyarul a Drágán add az életed! címet viseli. Bruce Willis talán legjobb szerepe ez, az Utolsó cserkész mellett.

Bruce mostanság egy gonosz betegségben szenved, melynek neve: afázia. Sorra jöttek ki az említést sem érdemlő filmjei, elvileg a betegsége miatt vállalt ilyen gyér alkotásokat. A tisztelete miatt gondoltam végig megyek mind az öt Die Hard epizódon, egy este alatt.

Jippiáájééé, s*ggfej!

John McLane (Bruce Willis) egy nyomozó, aki Los Angelesbe érkezik, hogy helyrehozza házasságát Hollyval (Bonnié Bedelia). John készül, de a terroristák is betoppannak. Kedvenc nyomozónk felveszi a kesztyűt a terroristákkal, akiket Hans Gruber (Alan Rickman) vezet. Kezdjük azzal, hogy a Nakatomi-torony mint helyszín, fantasztikus választás volt. Egyrészt hoz magával egyfajta klausztrofóbiás érzetet, másrészt rendkívül hangulatos. A karakterek, kilencvenes évekhez hűen, elképesztő szórakoztatók. Nem egy ész nélküli antagonistát kapunk, és nem egy könnyen átverhető nyomozót. A színészi játékot tekintve, egyértelműen a két főszereplő karaktert játszó színész viszi a pálmát, Bruce Willis és Alan Rickman. A monológok pazarul meg vannak írva, számos idézhető aranyköpést kapunk. Jómagam például mai napig szoktam idézgetni ebből a nagyszerű klasszikusból. A laza dumák mellett ez egy kőkemény akciófilm. Úgy hullanak az emberek, mint a hó. Na és ha már hó. A film karácsonykor játszódik, hívhatjuk karácsonyi mozinak is ezt az alkotást. Ez egy 18+-os Reszkessetek betörők, a nyolcvanas évek akciófilmjeinek minden bajával és bájával.

Egyébként nem mintha olyan sok hibája lenne a filmnek, csupán annyit jegyeznék meg, hogy egy tíz perccel hosszabb a kelleténél. Mondjuk ez már csak egy kis szőrhasogatás. A film, amely megunhatatlan, beindította Willis karrierjét. Kitérnék még a magyar szinkronra. A szinkron elképesztően jól el van találva, igazi magyaros, ízes káromkodások és dumák vannak. Egyszerűen minden a helyén van, hatalmas klasszikus ez.

akció | thriller

John McClane nyompzó Los Angelesbe érkezik, hogy megpróbálja helyrehozni a házasságát feleségével, Holyval. Amikor azonban a nő munkahelyét, a Nakatomi felhőkarcolót ellepik a... több»

3