2023.08.24 21:59 Kenez Olvasottság: 159x
1

Az amerikaiak legszürkébb napja

A történelem talán legvitatottabb gyilkosságát felelevenítő klasszikus film, ahol a filmben rejlik az amerikai nép igazsága és az elgondolkodtatás szelleme.

Ha megnézzük most is bárhol a Kennedy-gyilkosságról szóló írásokat, gondolatokat, azt látjuk, hogy nagy részben megegyezik az emberek véleménye, azaz hogy nem összeesküvés volt, hanem Oswald húzta meg a ravaszt ki tudja, hogy hányszor. Persze a film kapcsán azok az emberek, akik nem tudnak semmit az egész ügy hátteréről, természetesen azt mondják, hogy fikció az egész történet, a rendező (Oliver Stone) csak úgy „jó kedvéből” rendezett egy olyan filmet, ami nem is az igazságot tükrözi, mármint azt az igazságot, amit úgymond beadagoltak az amerikaiak az egész világnak.

Az amerikaiak legszürkébb napja

Ha a filmről beszélünk magáról, és nem az azt körbeölelő történetről, a Jim Garrison bőrébe bújt Kevin Costner nagyot alkot a New Orleans-i főügyész szerepében. Jól állt neki a szerep, és ki is hozta belőle a lehető legtöbbet.

Rettentő jó szereposztás lett a kiváló forgatókönyv mellé, olyanok szerepeltek a filmben, mint Joe Pesci, aki a kubaiakkal szimpatizáló David Ferriet játssza, a meggyanúsított Clay Shaw (Tommy Lee Jones), a csak fekete-fehérben látható Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) és Garrison rendkívül érdekes beszélgetése X-szel (Donald Sutherland), és még sorolhatnám. A filmnek nagyon jót tett a dokumentált része, a folyamatos időváltások, a történelmi háttere, és persze a legizgalmasabb része, a nyomozás, ami engem személy szerint teljesen odaragasztott a képernyő elé. Utánajártam a dolgoknak, és egészen elképesztő, mire juthat az ember, ha beleássa magát a rejtélybe: teljes igazság van, amit a filmben a főügyész a tárgyaláson említ a Zapruder filmtől kezdve a tanúk meghamisított vallomásáig és a történések elképesztően lehetetlen egymás utáni láncolatáig. J.D. Tippit rendőrtiszt meggyilkolása, a bizonyos út, amit Oswlald a Dealey Plazától, pontosabban a tankönyvraktártól egészen a Texas moziig megtett.

John Fitzgerald Kennedy változásokat akart, amit az amerikai nép szeretett volna, viszont a kormánya nem, így a Kennedy család tagjai (John és Bobby) sem élhetett sokáig.

A hihetetlen hosszú film pont ettől egyedi. Engem minden megnézés után egyre izgatottabbá tett.

Az amerikaiak szürke napja volt 1963. november 23-a, ahol az Egyesült Államok a saját népét csapta be, és hazudott neki. Szerintem egy összeesküvés volt, amit már sosem fogunk kideríteni, bármennyire is az akták elérhetőek lesznek.

Én azt gondolom, hogy a rejtélyeket szerető és a történelmet imádó emberek kedvenc filmje lehet. Csodás, de egyben lehangoló és elgondolkodtató remekmű a jogosan így említett A nyitott dosszié.

dráma | politikai | thriller | történelmi

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását.... több»

1