2022.07.01 22:56 BRANTON Olvasottság: 121x
0

Egy új irány, ami nem rossz

Len Wiseman 2007-ben megrendezte a negyedik Die Hard filmet, melynek magyar címe "Legdrágább az életed". Ez az epizód már rendelkezik rengeteg sületlenséggel, modernizációval. McLane egy idő után azon kapja magát, hogy túl modern lett a világ. Hiszen egyre inkább minden az internet és mobil körött forog. Viszont ki másra, ha nem kedvenc zsarunkra hárulna ismételten a feladat, hogy megmentse a világot egy cyber-terroristától.

Egy új irány, ami nem rossz

A lánya élete is veszélybe kerül, ezáltal minden eddiginél gyorsabban megakarja oldani az ügyet. Wisemannak olyan filmjei voltak ezelőtt, amelyek vámpír-horror műfajban mozogtak. Ezek az Underworld-filmek, melyek egyébként egész pofásak, izgalmasak a maguk módján. A Die Hard új terep volt a rendező számára, hiszen akció-thrillert kellett rendeznie. Örömmel írom, hogy remekül megbirkózott a feladattal, ugyanis ez a harmadik legjobb McLane kaland.

Ugyan az első vagy éppen a harmadik fejezethez nem ér fel, mert azok egy teljesen más korban készültek. A kilencvenes évek filmjeinek megvolt a maga bája, hiszen tökösek és merészek voltak. Remek egysorosok, politikailag inkorrektek és szórakoztatók. Ilyen szempontból a negyedik rész hiányos, hiszen már közel sem az a vérbeli, tökös film, mint a fentebb említett részek. Nem mellesleg a korhatárbesorolás is csökkent, hiszen R-besorolás helyett PG-13-at kapott. Szerencsére nem annyira feltűnő, kapunk itt egy csomó káromkodást, és komoly akciójeleneteket is helyenként, csak valamelyest finomítva.

McLane karakterének zsenialitása nem csökkent, ez baromi jó hír. A fő gonoszt Timothy Olyphant alakítja, aki egy nagyszerű színész. Itt is hozza a kötelezőt, plusz a karaktere is egész jól megvan írva. Jobb, mint például a Franco Nero által játszott Ramon Esperanza. Nem csak egy műmájer, hanem tényleg beváltja a fenyegetéseit. Tetszettek még a filmben lévő akciójelenetek, melyek piszok látványosak. Az öt kaland közül, talán ez az epizód tűnik ki legjobban a látvány-és képi világgal. A humor is meglepően jól működik még mindig. Összességében valamivel családbarátabb mozi ez, de még mindig egy Die Hard epizód, nem úgy, mint a javarészt Budapesten forgatott ötödik rész.

akció | thriller

John McClane ősküvelti zsarunak számít az Internet és a számítógépek irányította világban. Mégis megint neki kell megmentenie Amerikát az összeomlástól, amikor annak... több»

0