2019.10.14 20:01 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 145x
2

A HORROR műfaj egyik legnépszerűbb alakja, avagy a dátum, amikor Jason napot tartunk!

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

A Psycho, Halloween és a Texasi Láncfűrészes megnyitotta a kaput egy újfajta horrorfilm előtt, de a slasher film igazából akkor született, amikor elindult minden idők legsikeresebb horror franchise sorozata, a Péntek 13, amiről rögtön halott tinédzserek jutnak eszünkbe. Jason neve összeforrt a filmmel, pedig az eredetiben (első részben) alig látjuk. A recept többi része pontosan a helyén volt. Persze voltak gyengébb és erősebb részek, kinek mi volt a zsánere. A karakter neve: Jason Voorhees, egy igazán karakán név, amiből süt a gonoszság. Szép lassan indult be, melyről senki nem tudta előre, hogy sorozat lesz, és ez adta meg mindazt, amit mára már jól ismerhetünk.

A HORROR műfaj egyik legnépszerűbb alakja, avagy a dátum, amikor Jason napot tartunk!

Folytatások után állt össze a kép és született meg a „hokimaszkos gyilkos”, amelyről kiderült, hogy már-már elpusztíthatatlan. Az alapja mindig ugyanaz volt. Legyen szó táborról, vagy egy eldugott házról tele fiatalokkal, akiket csak a bulizás érdekelt. Sokáig elgondolkodtató volt, miért a nők voltak azok, akik a végére maradtak és megküzdöttek a gyilkossal. De egy biztos volt a filmben, ha egy nő teljes ruházatától megszabadult, akkor ő volt a következő áldozata az adott résznek, és e tekintetben kiszámíthatók voltak a részek.

Lehet szeretni és utálni, de Jason neve összeforrt a horror nevével. A maga egyszerű módján élvezhető volt, sokat nem is szabad belegondolni. Sean S. Cunningham megalkotott egy történetet, ami nyitott volt, és abban az időben kihozták belőle a maximumot. Két résszel tovább vitte Steve Miner, aki szintén nem változtatott a sémán, majd követte Joseph Zito és Danny Steinmann, akik szintén hűek maradtak a recepthez. Az „utolsó” részt Adam Marcus rendezte meg, és ő már tényleg a „pokolra” juttatta Jason karakterét, de ehhez jó hosszú és egyre gyengébb részek vezettek.

Az első után a közelében sem tudták tartani azt a szintet, amit még nem is a Jason alkotta világban láthattunk, hiszen akkor még édesanyja volt a gyilkos főszerepben. Jó páran próbálkoztak kisebb-nagyobb sikerrel, de nem írnám azt, hogy ezután nézhetetlen alkotásokat láttunk. Hiszen kiemelném a 84-es Péntek 13. - IV. rész: Az utolsó fejezet és a 86-os Péntek 13. - VI. rész: Jason élt, melyek egészen jól összerakott slasher részek lettek. Külön emelném ki a 2001-es Jason X külön történettel rendelkező részt, ami James Isaac nevéhez fűződik. Nem az én dolgom mások felett bíráskodni, de szerintem ezt a rendezését azóta is bánhatja. Marcus Nispel, aki a 2003-as A texasi láncfűrészes horror remake-et rendezte, és a 2009-ben bemutatott Péntek 13. című horror is az ő nevéhez fűződik. Kétes érzelmekkel álltam fel, és ez az a tipikus film, ami eléggé megosztja az embert.

Visszatérve az alapokhoz, ami Sean S. Cunningham fejéből pattant ki, ösztönözte a többi rendezőt az ilyesfajta alkotásokra. Steve Miner, a 2. és 3. rész atyja gyúrta Jason karakterét "tökéletesre" azzal, hogy jellegzetes, robusztus karaktert tett a vászonra. Persze nem a 2. részre gondolok a zsákos megoldással, hanem a karakán hokimaszkra, ami olyan erős kelléke lett a filmeknek, mint Michael maszkja, vagy éppen Bőrpofa láncfűrésze. Jason Voorhees nevével mára összenőtt, és a háttértörténet mellett a hokimaszk az a tárgy, ami igazán erős jellemet ad mind neki, mind a filmjeinek. Érdekes ez az egész szituáció, hiszen a Péntek 13, ahogy a fentiekben írtam, Jason nevével forrt össze, de ennél az alapnál az édesanyja az, aki "a gyerekéért megtesz mindent".

Ez a film igazán megosztott lett több szempontból, de vitathatatlan, hogy mára sok mindent köszönhet neki a horror műfaja, és kultikussá vált sok esetben. Gondolok itt például az utolsó jelenetre, amit az utolsó pillanatban vágtak be. A tó közepén lévő csónakos jelenetre, amikor már mindenki azt hitte, hogy vége van a filmnek, de akkor jött csak "Jason" A PÉNTEK 13.

63 Péntek 13  (1980)

horror | misztikus | thriller

Az elhagyatott nyári tábort ismét megnyitják, nem törődve azzal, hogy egykor kegyetlen gyilkosságok miatt kellett bezárni. Bár az ottani lakosok szerint a helyen még mindig átok... több»

2