2019.01.30 18:04 Márton Olvasottság: 104x
0

A szerelem örök

Az 1992-ben készített Drakula minden téren egyfajta mérföldkőnek számít nekem! Ha jól emlékszem talán ez volt az első olyan film számomra, amit elsősorban a gótikus horrorfilmek közé szoktak sorolni, pedig Francis Ford Coppola eme zseniális remekműve annyira talán nem is a film horrorisztikus jeleneteivel égette a képsorait az emlékeimbe, sokkal inkább a mondanivalójával! Bár tagadhatatlan tény, hogy vannak benne oly horrorisztikus képsorok, amik képesek hatni a nézőjére, de mindezek mellett legalább annyi romantikát (vagy akár még többet is) tartalmaz a film, ezért egyáltalán nem lehet csak úgy a horror műfajába sorolni jelen filmünket!

Drakula talán az egyik leghíresebb horrorikon akit valaha filmre vittek, bár azon kívül hogy egy vámpír és hogy mások életéből nyeri az "életét" eme feldolgozás nem csak a szörnyet akarta bemutatni nekünk, hanem azt is, ami mögötte van és az nagyon is emberi! Hisz minden szörnyűsége és gonoszsága mögött ott szunnyad maga az ember, minden erényével és hibájával egyaránt!

A szerelem örök

Coppola rendezése ebből a szempontból is egyedülálló, hisz Drakulát, egyszerre szeretteti és utáltatja meg a nézőjével, nem akarja egyszerűen beállítani gonosznak, sokkal inkább egyfajta áldozatot csinál belőle, aki cselekedeteivel megosztja a nézőjét, hisz a karaktere a legemberibb dolgot szeretné csak, egy társat akit szerethet! Kicsit hasonló a karakterábrázolása Drakulának, mint Frankensteinnek hisz ő is csak egy társra vágyott a legjobban és pont emiatt az esendőség miatt képes megérinteni engem eme klasszikus filmtörténelmi ikonok!

Maga a történet talán az egyik legismertebb a világon, de azért ennél a filmnél mindenképp érdemes megemlíteni, hogy Coppola azért kicsit kibővítette Drakula mítoszát, méghozzá úgy, hogy semmit nem nyomot el Bram Stoker klasszikusából (érdemes a könyvet is elolvasni, bár maga a film, nem lesz több vagy kevesebb)!

Azt hiszem ez az a film, amiből szinte mindent és mindenkit aki dolgozott rajta ki lehet emelni, hisz 1992-ben tényleg egy klasszikus született vele, ami nem csak az időt állta azóta, de műfajában sem készült hasonló alkotás!

84 Drakula  (1992)

horror

A film Bram Stoker azonos című, klasszikus regénye alapján készült. A történet szerint Dracula (Gary Oldman), a véres kezű vámpír évekkel ezelőtt kikelt sírjából, és... több»

0