2021.08.21 00:39 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 186x
2

Rothadt jó film, amúgy Fulci módra. Férgek és giliszták inváziója

Lucio Fulcit a "horror keresztapja" néven emlegetjük, ha a neve felmerül valahol. A film a giallo egyik alapköve, amit Zombie 2 néven forgalmaztak egy kis trükköt bevetve, mivel Romero Holtak hajnala című moziját is 1979-ben mutatták be a taljánoknál, és ott Zombie néven futott óriási sikerrel. Remélték a nagy bevételt a címe alapján, ami végül is bejött. Az Egyesült Királyságban a kilencvenes évek elejéig tiltólistán volt a véres jelenetek miatt. Elisa Briganti egy zseniális forgatókönyvet írt, amit aztán Fulci – korát megelőzve – egy ikonikus filmmé, mai szóhasználattal kultfilmmé tett.

Múlt héten ismét megnéztem ezt a klasszikust, és gondoltam, firkantok egy pár mondatot az egyik legzseniálisabb rendező talán legjobb munkájáról. Persze még ott van a Zombik városa, A Temetőre épült ház, A Fekete macska, A Pokol hét kapuja, a Ne zaklasd a kiskacsát. Ezek is olyan mozik, amiket egyszer az életben látni kell, legalábbis a magamfajta mindenevő "őrültnek". Na hogy is van ez? Mit rakott elénk a Mester?

Rothadt jó film, amúgy Fulci módra. Férgek és giliszták inváziója

A New York-i kikötőben felbukkan egy hajó, de teljesen üres(nek tűnik). Két rendőr elindul átkutatni a hajót, majd az egyik zsaru talál egy rothadt kezet, és mikor vizsgálja, egy rothadó Zombi elkapja és megöli. A másik rálő az élőhalottra, és az a folyóba zuhan. A hulla viszont nem lesz meg a keresést követően. A hajó tulajdonosának, Dr. Bowles-nak a lánya, Anna (Tisa Farrow) elhatározza, hogy megkeresi apját a távoli és ismeretlen Matool-szigeten a levél alapján, amit egy kíváncsi újságíró talál, aki titokban fellopózik a hajóra. Peter West, a minden lében kanál firkász (Ian McCulloch) természetesen felajánlja segítségét Annának, aki ezt örömmel fogadja, hiszen így nem egyedül keresi az apját.

Persze – visszatérve veretes elmélkedésemhez – Fulci ezzel a filmmel egy óriási lökést adott az olasz horrornak, elindítva az eurohorrort, a giallót és zseniális rendezők sorát, munkára ösztönözve őket a mozifilm által. Szóval. Hőseink elindulnak a szigetre, és menet közben összeismerkednek egy fiatal párral, akik szerint a sziget elátkozott, és még a bennszülöttek is messzire kerülik a helyet. Brian (Al Cliver) és Susan (Auretta Gay) végül belemennek, hogy elkísérik őket. Mikor megérkeznek, a Matool melletti szigeten már szinte csak fertőzöttek (Zombik) vannak, és egy orvos, Dr. Menard (Richard Johnson) és a felesége, Paola (Olga Karlatos) él még itt egészségesen. De mentálisan már ők is össze vannak zuhanva, először a feleség esik áldozatul a Zombiknak, majd a doktor fejbe lövi két asszisztensét, Lucast és Missit (Stefania D'Amario), hogy ne legyenek ők is Zombik.

Innen azért a borzongás garantált. Majd a zseniális cápa versus Zombi párharc is a film egyik kimagasló jelenete. Nem is spoilerezném az egész sztorit, mert akkor nem lenne értelme végignézni, de tényleg komolyan mondom, érdemes rá időt szakítani. Vannak benne gore jelenetek, izgalom és óriási feszültség. "Slow Zombi", ami azt hinnénk, nem okoz majd élvezeti faktort, de éppen az ellenkezője történik a filmben. Még félelmetesebbé teszi, és ez azért nagyban köszönhető az operatőrnek, Sergio Salvatinak, aki fantasztikus meglátásokkal és kameraszögekkel tolta fel a színvonalat.

A maszkmester, és egyben díszlettervező, Walter Patriarca és társa, Giannetto De Rossi hatalmasat alkottak, megelőzve ezzel korukat, nagyon ütős maszkokkal alátámasztva ezt. Az élő férgek és giliszták is De Rossi ötlete volt, amiért végül is megkapta a Szaturnusz-díjat. Fulci egy későbbi interjújában bevallotta, még szinte ő is "megijedt" a film ősbemutatóján, annyira hitelesnek és jónak találta. Persze Fulci egy szociális fricskát vagy kritikát is próbált megfogalmazni azzal, hogy az emberek mennyire csak saját magukkal és a pénzzel foglalkoznak, átkötésként pedig szerinte a Zombik csak az emberhús fogyasztásának a megszállottjai. Megosztó és egyben zseniális film. Vannak üresjáratok és hibák, de hát tudjuk, csak az hibázik, aki dolgozik. Manapság már a szemünk nem áll rá a film tempójára, de én mégis azt mondom, simán veri a mai "szuperprodukciókat".

Majd végül a film apropója, mikor a túlélők visszatérnek New Yorkba, bizony a Zombi invázió már elérte a Nagy Almát. Hoppá! Ezt a pechet! Persze Fulci biztonságban van az Örök Városban.

93 Zombi  (1979)

horror

Dr. Bowles hajója megérkezik New Yorkba, ám fedélzetén mindössze egy élőholt ember tartózkodik. A doktor lánya mindent elkövet, hogy kiderítse, mi történt a hajó utasaival,... több»

2