2021.11.01 19:10 Főnix007 Olvasottság: 280x
3

„Egy fekete macska ment ott, aztán még egy ugyanolyan. Ugyanolyan, vagy ugyanaz?!”

(A cím idézete nem innen, hanem egy másik korszakalkotó, lenyűgöző filmből származik, és szerintem nincs olyan ember, aki ne vágná!)

Mivel nemrég hivatkoztam erre a nagyszerű sci-fi akciófilmre, kötelességemnek éreztem újra megnézni, és most nem bírtam megállni, hogy ne méltassam.

„Egy fekete macska ment ott, aztán még egy ugyanolyan. Ugyanolyan, vagy ugyanaz?!”

Tény és való, rengeteg fantasztikus sci-fi akciófilmet sikerült már látnom, de Tony Scott maradandót alkotott! Maga a cím is annyira felcsigázó és finom borzongást keltő, hogy eleve kíváncsi és izgatott lesz az ember, főleg - ha végig olvassa a szereplők névsorát. Ez az a film, ahol bőven és busásan megtérült a patinás színészgárda összeválogatása, mindenképp pozitív csalódás! Néhol kénytelen leszek spoilerezni, szóval aki kíváncsi a filmre, az el ne olvassa a „véleményezést”, majd csak a film megnézését követően!

Érdemes megjegyezni, hogy a film pár hónappal az után lett leforgatva, hogy New Orleanst a Katrina hurrikán helyenként lakhatatlanná tette. Ennek a filmben számtalan nyoma van, és hangot is adnak neki, így tisztelegve az akkori áldozatok előtt!

Már a zene is annyira bele kúszik az ember aurájába, ahogyan sejtelmes lidércek csiklandozzák a hátunkon a szőröket az első perctől. A feszültséget harapni lehet, érzi minden idegszálunk, hogy valami rossz jön, valami, aminek nem lenne szabad megtörténnie! Ám sajnos megtörténik. Egy hatalmas komp, tele rengeteg végzős kadéttal és azok teljes családjával, elindul New Orleansból, de nem érkezik meg sehová. Egy terepjáróba rejtett pokolgép robban, majd láncreakcióban az egész komp megsemmisül. A helyszínen gigászi erőkkel folyik a nyomozás a túlélők és a robbanás okait kutatva! Az FBI részéről Andrew Pryzwarra (Val Kilmer), és kicsit később Doug Carlin (Denzel Washington), az ATF egyik zsenije kezd el bizonyítékok után kutatni a helyszínen. Andrew hamar rájön, hogy Doug igen figyelmes, alapos és rutinos, így habozás nélkül felkéri, hogy dolgozzon a csapatával, amely egy forradalmian új technológiával próbálja kideríteni, hogy mi történhetett. Ezzel egy időben még számos ismert, menő színésszel gazdagodik a filmvászon.

Doug egy kicsi ideig önállóan is nyomoz a helyszínen, ahol egy fiatal és gyönyörű afroamerikai nő, Claire Kuchever (Paula Patton) holttestét is megtalálják, csakhogy ez a szál sehogyan nem illik a képbe. Sem a halála időpontja, sem semmi más nem stimmel, hiába is szerette volna valaki úgy beállítani a történetet, mintha Claire is a komp tragédiájának az áldozata lenne.

A nyomozás összes részletére kevés a hely, hogy kitérjek, így a cselekményt csak sűrített verzióban ecsetelem. Miután Doug bekerül a csapatba, ráébred, hogy társa, Minuti ügynök is életét vesztette ebben a borzalomban. Immár személyes üggyé válik számára ez a rettenetes bűntény, merthogy a napnál is világosabb számára, itt terrorcselekmény történt! Ahogy elkezdenek nyomozni, Doug értetlenül áll az új technológia egyszerre zseniális, ám roppant idegesítő, érthetetlen működése előtt! Javaslatára, amit erős megérzése irányít, az egész történet felgöngyölését a Claire halálát okozó előzményekre összpontosítják! Doug nem téved, minden sejtje, minden ösztöne arra vezérli, hogy az egész ügy mögött Claire gyilkosa áll, mert már nyilvánvaló, hogy mind őt, mind Minuti ügynököt valaki azelőtt megölte, mielőtt a kompot felrobbantotta. Doug titkon, a szíve mélyén erős érzelmeket érez Claire iránt, és maga sem tudja megmondani, miért, de azt érzi, Claire még él és megmenthető! Azt is nagyon jól tudja, senki más nincs már ezen a világon, aki a gyilkost megakadályozhatja aljas tette elkövetésében rajta kívül, de a technológia működéséről még mindig ködösítenek előtte Andrew-ék. Kiharcolja, hogy beavassák a teljes igazságba, ahol kiderül – a kormány egyfajta tér-időgépet fedezett fel, és most tesztelik a rendszert épp. Innentől felpörögnek az események, a gyilkos személyazonosságára (Carroll Oerstadt – James Caviezel) csakhamar fény derül a kitartó és roppant elszánt Dougnak hála, aki 4 nap és 6 óra „késésben” van a gyilkossal szemben, és még az előtt meg kell állítania, hogy… Hirtelen felbuzdulástól fűtve a csapat eljuttat egy cetlit Doug és Minuti irodájába, amin le van írva, hogy Oerstadt hol fog felbukkanni. Mivel Doug és Minuti épp veszekedtek, sajnos csak Minuti láthatja az asztal sarkára teleportált cetlit, és amikor le akarja tartóztatni a terroristát, az agyonlövi Minuti ügynököt. Doug ekkor szembesül Minuti halálának közvetlen kiváltó okaival, és szinte megsemmisül a felismeréstől… „Bármit is változtattunk, nem változtattunk meg semmit!” Doug a fejébe veszi, hogy megmenti Claire-t, és már a saját élete sem számít. A tömeggyilkost közben elkapják, de a borzasztó bűntett az egyik idősíkon már megtörtént, hacsak nem Doug vissza tudna menni az időben, hogy ott állítsa meg!

Tette hajmeresztő vállalkozás, gyakorlatilag teljesen reménytelennek és kilátástalannak tűnik a küldetés. Ám Doug már érzi, hogy valamiért biztosan sikerülni fog, hisz amit Claire lakásán látott és tapasztalt helyszíneléskor, az megmagyarázhatatlan és paranormális volt. Titkon, a nyomozást vezető „nagykutya” tiltása ellenére Doug Denny (a zseni) segítségével útnak indul a múltba. A küldetés valóban sikerrel jár, Dougot sikeresen újjáélesztik egy klinika sürgősségi osztályán, ahonnan sietve távozik egy mentőautót is rekvirálva. Ezzel aztán gyorsan arra a helyszínre hajt, ahol Oerstadt épp kivégezni készül Claire-t, és bár hajszál híján, komoly sérülések mellett, megússzák a terroristával való szembeszállást. Később Claire lakásán kötnek ki, ahol a sokkos állapotban lévő nő kis híján golyót repít Doug-ba, mert az egész sztori annyira valótlan és hihetetlen számára. Doug mégis bebizonyítja Claire-nek, hogy a „jövőből jött”, amit persze így nem mond ki előtte. Claire érzi, hogy meg kell bízzon Daugban, nincs más esélye, így együtt indulnak el a komp irányába, hogy keresztül húzzák a pszicho és szociopata gyilkos terveit.

A történet véletlenül sem sikerül egyszerűen, mert a gyilkos észreveszi az eredetileg a tervre szánt terepjárót a helyszínen, és Claire-t el is kapja a kompon, majd bezárja azt abba a gépjárműbe, amiben a pokolgépet is elhelyezte. Doug igen nagy bonyodalmak árán jut csak a közelükbe, és mindkettőjük óriási lélekjelenlétének köszönhetően sikerül kiiktatni Oerstadt-ot. Ekkor érkeznek meg a rend éber és okos őrei, akik kis híján a két hőst agyonlövik. Claire és Doug a folyóba hajtanak a dzsippel, amin a komp át is hajt, és már csak Claire-nek sikerül élve kijutnia. A pokolgép felrobban és Doug Carlin meghal. Vagy mi is történik pontosan?! A film kísértetiesen ugyan abban a keretben végződik, ahogy indul, és mégsem. Bár a filmben többször is elhangzik, hogy a „fizika törvényei” nem felülírhatóak, de Claire most bizony nagyon is él, csak egyik sokk után kapja a másikat, amikor a sírástól rázkódva várja az ATF egyik ügynökét, és amikor meglátja – szerintem arra nincs szó. Azért nincs, mert ez sci-fi, és mert film, de ha egy picit is szenzitív valaki, annak erősen párás lesz a szeme … Van ebben a filmben ugyanis sok ikonikus mondat, de számomra a film zárójelenetében megismételt mindennél relevánsabb! Claire megismétli Doug valamikori szavait, és ezt kérdezi tőle: „Mit tenne, ha a világ legfontosabb dolgát kéne elmondania valakinek, de tudná – hogy úgysem hinné el!” Erre Doug, Claire szavait idézve: „Megpróbálnám”!

Nos, ez egy klasszis film, igen erős alakítással, igen erős cselekményszállal, igen erős mondanivalóval! Talán mindenki fel tudja ezt a kérdést tenni önmagán belül, ha mer ennyire őszinte lenni! Ha Te lennél Doug helyében, Te megpróbáltad volna?!

Köszönöm a figyelmeteket!

82 Déjà vu  (2006)

akció | krimi | sci-fi | thriller

Mindenki tudja, milyen az az érzés, amikor úgy érezzük, mintha egy eseményt átéltünk volna már korábban. Doug Carling ügynököt épp egy deja vu vezeti egy furcsa bűnesethez.... több»

3