Közösség

Vélemény:

87 Kelly hősei

(1970)

30 éve a kedvenc filmem a Kelly hősei

Dr. Houseman   2025.01.04 22:20
0

Talán 10 körül lehettem, amikor először láttam egy szabadtéri moziban a Kelly hőseit, mégpedig a Balatonon a szüleimmel, és azonnal rajongtam érte. Az amerikai katonák, akiket hősnek hisznek, pedig valójában a pénzért tesznek mindent, csak épp közben mellékesen felszabadítanak a náciktól egy francia kisvárost. Óriási. Brian G. Hutton – Troy Kennedy-Martin páros mint rendező és forgatókönyvíró, egy egészen egyedi hangulatú és stílusú filmet készítettek 1970-ben. Ellentétben az addig megszokott háborús filmekkel ugyanis, melyekben csak nyomor, szenvedés és halál látható, készítettek egy könnyedebb lélegzetvételű dolgot, melyben a katonák lazák, beszólogatnak egymásnak, és vicces szövegekkel tolják végig a bevetéseiket. Kellly, Bazi Joe, Csodabogár és Vaskalap nem igazi hősök, mégis hősies dolgokat visznek végbe. Tipikus amerikai tónus: lazán jónak lenni valamiben, miközben mások erőlködnek. Nem tehetek róla, de ez nekem nagyon bejön. Értékelésem erős 5 csillag természetesen és abszolút aranyérem.