![]()
A kukorica gyermekei horrorfilmes sorozat nálam teljes mértékben kiérdemelte azt a fajta nem túl bizalomkeltő megítélést, hogy ezt a szériát vélem a legkevésbé indokoltabbnak abból a szempontból, hogy ennyi részt készítsenek hozzá. Írom és gondolom ezt akként, hogy voltak és bizonyára lesznek még olyan horrorfilmes szériák, amiknél egyáltalán nem fogják majd érteni a horrorrajongók azt, hogy vajon milyen elhatározásból kellett még további részeket készíteni hozzájuk. Ennél a szériánál én már a harmadik résznél éreztem, hogy rezeg ez a bizonyos léc, de a negyedik résztől pedig már, egyértelműen le is esett az. De akkor vajon milyen elhatározásból kiindulva érezhette a forgalmazó stúdió azt, hogy folytassák évről-évre ezt teljesen halott szériát?
Az egyik ilyen ok, hogy a stúdió mindenképpen meg akarta tartani A kukorica gyermekeinek filmes jogait, és ezt csak úgy tudták kivitelezni, hogy ha évről-évre előrukkolna egy újabb résszel. Ezt még meg is érteném, de azt már a fene se tudja, hogy a készítők mit is láthatnak egy olyan horrorfilmes sorozatnál, ahol egyáltalán nincs egy ikonikus és karakteres főgonoszunk, hisz minden részben más testesíti meg az épp ügyeletes gonosz karakterét.
![]()
Egy másik lehetséges ok arra, hogy a stúdiók miért nem voltak képes leállni a folyamatos újabb és újabb részek készítéséről, az maga a horrorgéniusz-író Stephen King, vagyis pontosabban a neve lehet. Az köztudott, hogy az első A kukorica gyermekei részt 1984-ben még szinte teljes mértékben egy Stephen King által írt, rövid novella alapján készítették el, bár már ott is sok mindent megváltoztattak a film és az írott változat közt. Viszont Mr. Kingnek már semmi, de semmi köze nem volt a további részekhez, de a forgalmazók sok esetben készítettek olyan plakátokat, borítókat a folytatásokhoz, ahol ott szerepelt Stephen King neve, és hát valljuk be, ez jó reklám volt a további részekhez nekik. (Mondjuk Mr. King már több helyen is lenyilatkozta, hogy már az első részt is gyengének érezte, a további folytatásokról pedig csak annyi volt a véleménye, hogy pocsékok lettek.)
A harmadik és egyben utolsó ok arra, hogy még mindig készítettek részeket ehhez a szériához, az pedig azért lehetett, mert rendkívül kevés pénzből hozták tető alá ezeket, és így pénzügyileg megtérülhettek és talán némi kis plusz bevételt is hoztak. Mindezt pedig úgy, hogy már a harmadik résztől nem kerültek mozis bemutatásra, hanem egyből videóra szánták őket (később pedig dvd és blu-ray megjelenésekre). Ezen dolgok ismeretében kezdtem bele a hatodik részbe, amiről be kell, hogy valljam, csak a harmadik nekifutásra tudtam végignézni, merthogy annyira unalmas lett, hogy kétszer is sikerült bealudnom rajta. Na de nézzük a filmet.
A pokolian rossz ötödik rész után úgy éreztem, hogy talán ebben a részben némiképp kiküszöbölik azokat a hibákat, amiket ott elkövettek, de sajnos tévedtem. Azért gondoltam, hogy talán egy fokkal (csillaggal) jobb lesz ez a rész az ötödik résznél, mert azzal hogy visszahozták itt az első rész fő gonoszát (Isaac karakterét, ráadásul ismételten John Franklin szerepeltetésével), talán lesz némi visszavezetés az első részre, ráadásul a film forgatókönyvének a megírásában is részt vett John Franklin. De hamar rá kellett jönnöm arra, hogy ez nem így lett. Ez a rész is pocsék történetileg, ráadásul talán a legunalmasabb is (legalábbis az első hat rész közül biztos). A karakterek rémesen rosszak, a párbeszédek pokolian kínosak és a szereplők is csak vergődnek. Sajnos semmi értékelhetőt nem találtam a filmben (ha csak azt nem írom le itt, hogy kiválóan képes álomba szenderítenie a nézőjét).
Összegezve csak azért nem értékelném nézhetetlenre, mert legalább nem amatőr a film, de ettől függetlenül még pocsék. Az biztos, hogy legalább azt elérte nálam ez a film, hogy a közeljövőben ne akarjam megnézni a további részeit (még további három része van, úgy tudom, és egy rövidfilmváltozata), kivéve akkor, ha kimondottan filmeket keresek majd abból a bizonyos trash-tartályból.