2021.01.08 18:19 JcWh Olvasottság: 667x
2

A szerelem komoly kockázatvállalás

A szerelem nem egyszerű dolog, ahogy már sok filmben láthattuk, de ilyen realisztikusan, minden körülményre tekintettel lévő, és nem utolsó sorban a 60-as évek Angliáját precízen bemutató film, mint a John Schlesinger rendezte Ez is szerelem, nincs másik. És amiben talán még a film története kis részben eltér a műfajában hasonló alkotásoktól, hogy a két főszereplő közötti szerelem nem a megszokott módon, lineárisan épül fel, hanem (ahogy sokszor a valóságban is) eléggé ingadozik: néha fellángolva vonzódnak egymáshoz, néha elhidegülnek egymástól a főszereplők. Főleg a film férfi főszereplője ingadozik jobban, aki nemcsak házasságban és családos emberként tudja elképzelni magát a jövőben, hanem világot szeretne látni, és több dolgot kipróbálni.

Természetesen a belső lelki vívódásokon és a férfi-nő különbség kihangsúlyozásán túl nagyon fontos társadalmi-gazdasági körülmények játszanak közre a történetben. Nem árt, ha tudjuk, hogy a 60-as évek eleji Anglia nem volt éppen a liberalizmus fellegvára: a nemi szerepek hagyományosak voltak, az abortusz tilos volt, és a házasságon kívüli szex és gyermeknemzés is társadalmi megvetéssel és kirekesztéssel járt együtt. Még magán a filmen is érződik a kor prűdsége, ugyanis a filmes cenzúra miatt a szex, a menstruáció, de még a terhesség szó sem hangzik el a filmben, így érdemes jobban figyelni, mert szereplőink más szavakkal írják körül ezeket a kifejezéseket.

A szerelem komoly kockázatvállalás

A forgatókönyvírók a fojtogató társadalmi légkört megfejelték egy gazdasági dimenzióval is, mivel a nő egy szinttel vagyonosabb társadalmi osztályt képvisel, mint a férfi. Összességében ez a három faktor – a főszereplők vágyai/érzelmei, az adott kor társadalmi normái és a gazdasági tényező – befolyásolja két főszereplőnk történetének alakulását. Szerintem kellően érdekes és fordulatos lett a történet, amelyből még ma is relevánsnak számító konzekvenciákat lehet levonni.

A film történeténél sokkal különlegesebb volt számomra a megvalósítása: a gyönyörű, fekete-fehérben "csillogó" kameraképek, a stílusos zene, de mindenekelőtt a kimagasló színészi alakítások Alan Bates-től és June Ritchie-től. Különösen tetszett Alan Bates alakítása, aki ezzel a szerepével robbant be igazán a brit filmipar sztárjai közé. Bates – amellett, hogy bámulatba ejtően jóképű volt – nagyon jól érzékeltette a gondolatilag kissé még kiforratlan, de szexuálisan ereje teljében lévő fiatal férfit.

És nem feledkezhetünk meg a történet fő helyszínéről, Manchesterről sem, amit John Schlesinger olyan gondosan beleszőtt a történetbe, hogy szinte úgy érezhetjük, mi is ott járunk a város macskaköves utcáin, nézzük a focimeccset, vagy éppen moziba megyünk a főszereplőkkel. Összességében egy realisztikus, de hatásos alkotásról van szó, amely a romantikus dráma műfaj rajongóinak biztosan nagy örömet fog okozni. A filmhez készítettem magyar feliratot.

dráma | romantikus

A történet az angol ipar fellegvárában, Manchesterben játszódik, ahol a műszaki rajzolóként dolgozó Vic Brown (Alan Bates) bonyolult viszonyt kezd a vállalat egyik... több»

2