2022.12.10 16:31 Zoltán384279 Olvasottság: <100x
1

A Ragadozó prédára vadászik, a Préda a Ragadozóra

8 vagy 9 éves koromban láttam először az első Predator filmet. Sokáig az egyik kedvenc filmem volt. Mi csak „Zöldvér” néven emlegettük (szerintem mindenki tudja, hogy miért). Most újra megnéztem, hogy legyen viszonyítási alapom.

Igaz, hogy ilyen nagy időkülönbséggel nehéz ezt megítélni, de én most 30 évvel később azt mondom, hogy az csak egy kis lépés volt. Először is: mindig mindenki a CGI-vel törődik. Én erre azt mondom, hogy ha jól használják, miért ne használnák? Mert ebben a filmben nagyon el van találva. Például a pumás vagy a medvés résznél igazi állatokat kellene használni? Kétlem, hogy be lehetne őket idomítani ilyen kaliberű dolgokra.

A Ragadozó prédára vadászik, a Préda a Ragadozóra

Különösebben nem érdekelne az se, ha lelőnek egy pár állatot, de azért egy csorda bölényt lenyúzni sem lenne helyes. Második ok: a régi filmben a Vadász nem válogatott az eszközökben és nem is volt túl nagy arzenálja. Karmok+lézer. Elég vérszegény. Itt mindenkit olyan, vagy hasonló fegyverrel öl meg, amilyet ellene használhatnak. És ez nem csak emberekkel foglalkozik. Tényleg keresi a trófeákat. Bár ez már a korábbi részekből is kiderült, csak nem láttuk rájuk vadászni (kivéve persze az Alien gyíkjait). Nagyon tetszett, hogy felméri, kinek mi a fegyvere, és támad. Aki nem veszélyes, az nem érdekli. Ebben a filmben értettem meg azt is, miért használják sokan undorral a "nagy fehér vadász" kifejezést. Zseniális volt az orvvadászok bemutatása is. A haláluk meg még inkább. Szerintem a szereplőkkel nem volt semmi gond. Mindenki azt hozta, amit kellett. A kiscsajtól még kevesebbet is vártam, de nem volt vele gond. Ezt az indiános, feketés, meg mindenféle politikát meg nem kell észrevenni. Ha azért játszódik ebben a köntösben, jól áll neki. Sokan szidják a Predator filmeket, nekem mindegyik tetszik, még azok is, amikben már az emberekkel haverkodnak. De nálam most ez jött fel az első helyre, a 87-es alapfilm már csak második. Egy dolgot viszont elrontottak 1987-ben. A film címét. A Hunter jobb lett volna. Mert a Predator „azért öl, hogy éljen”, a Hunter „azért él, hogy vadásszon”. (Ezek a trailerből vannak)

50 Préda  (2022)

akció | dráma | horror | kaland | sci-fi | thriller

Egy komancs törzsi világában járunk, amelynek mindennapjait még nem dúlták fel az európai hódítók. Itt él Kee, aki mintha látnoki erővel is bírna. A lány nagyon közel áll... több»

1