2025.05.07 12:56 Zsolt Szabó Olvasottság: <100x
5

Hardy pusztít

Gareth Evans már jó ideje nem rendezett és írt filmet, a Havoc is már oly rég húzódott, hogy évekről beszélhetünk. Sajnos a sok év a minőségen nem látszik meg. Most mondjam azt, hogy ez nem biztos, hogy az író-rendezőn és Hardyn múlt, hanem magán a Netflixen, ami inkább a mennyiségi dolgokra megy, mint a minőségire?

Ez a film előfordulhat, hogy sokkal minőségibb lett volna egy nagy hollywoodi stúdió kezei közt, mint a streaming szolgáltató kezei közt, mint általában. Sajnos, amit el lehet cseszni, abban a Netflix a csúcson jár. De ez kell a népnek: a cirkusz, és nem a minőségi szórakoztatás. A filmre visszatérve, ebben aztán van minden: balul elsült akció, leszámolás, triád, korrupt nyomozók és politikusok, és ebben a káoszban próbál Tom Hardy karaktere, Walker egyedül talpon maradni.

Hardy pusztít

Természetesen, ami mellett nem tudok elmenni, az a megint az arcunkba nyomott woke, az van bőven. Nem tudjuk nem észrevenni, hogy több rendőrnővel találkozunk a filmben, mint rendőrrel. A rendőrkapitány, aki természetesen afroamerikai, plusz Walker (Tom Hardy) nyomozó társa is épp kivételesen egy erős női karakter, aki nem fél visszaszólni. A triád fejéről ne is beszéljünk, szerintem ami elképzelhetetlennek tűnik azon a térségen, vagy épp a legkeményebb bérgyilkos vagy testőr is női karakter, aki a végén szépen elpáholja még Hardyt is, vagyis tudjuk, csak majdnem...

A másik, ami számomra nem jött be, a sötét tónus a film végéig, mintha ez a város nem látna napfényt. Igaz, egyszer a filmben kb. 2 perc erejéig feltűnt, de kb. az egész játékidő sötét, ezzel is biztos csak jelezni szerették volna a készítők, hogy ilyen világban élünk, a sötét oldalát mutatjuk be. Tom Hardy mint színész nekem az egyik kedvencem, minden filmjét láttam, itt is csak hozza a kötelezőt, amit tőle megszoktunk, ezért jó ebben.

A filmben a rengeteg hulla, vérengzés már-már túlzás, arról nem is beszélve, hogy a végtelennek tűnő golyózápor, a kiapadhatatlan lőszerek és egy-egy emberbe tárakat ürítő fegyverek, a művérről nem is beszélve. A CGI-vel nekem problémám nem volt. De egy biztos, ez nem A rajtaütés, igaz, Evans próbált újra összehozni egy kultikus akciófilmet, de ez nem igazán jött össze.

Szeretem magát az akció műfaját, de az elmúlt években szerintem az egyik kezemen meg tudom számolni, ami bejött számomra, na, ez nem lesz közöttük. De azért nézős, a pörgős akcióival. A történet az elején rendesen kusza sok szállal, amíg kibogozza a néző, jó idő eltelik a filmben. A játékidő épp elegendő, legalább nem húzták el túlságosan. A színészgárda jó alapokon fekszik. A zene ütős, a fő akciójelenet itt is épp egy szórakozóhely, sok helyen klisés így nézve. Így nézzétek meg, és alkossatok ti is véleményt róla! Az értékelésem eléggé középszerű: 10/6.

54 Pusztítás  (2025)

akció | dráma | krimi | thriller

A történet egy balul elsült drogüzlettel veszi kezdetét. A továbbiakban egy politikus fia is életveszélybe kerül, akit majd egy rendőrnyomozó próbál megmenteni. több»

5