Közösség

Vélemény:

NA Hallgatott ma már Haydnt?

(2009)

Hallgatott ma már Haydnt?

Filmbarbár   2021.04.05 20:46
1

Sajátos utazás ez a film a múltba, illetve Joseph Haydn életébe és munkásságába. Haydn látszólag az egyik legismertebb zeneszerző, sok mindent tudunk róla. A dokumentumfilm azonban nemcsak az ismert(nek vélt) "Haydn papát" mutatja be, hanem sok más kérdésre is választ keres. Például arra, hogy milyen volt a zeneszerző fiatalon, milyenek a fiatalkori művei, hogyan járult hozzá ő maga is a zenei ízlés megváltozásához. Az alkotók koncepciója azonban nem teljesen világos számomra, illetve ide is beleerőltették a "dramatizált" jeleneteket, amelyek manírossá tették az egész filmet. Ezek helyett inkább a zenetörténészeknek, illetve zenészeknek kellett volna átadni a terepet, az ő megnyilatkozásaik szerintem jóval többet mondtak volna. Kár, hogy pl. Fazil Say vagy Fischer Ádám mondandója nem kapott elegendő teret, én őket szívesebben hallgattam volna, mintsem hogy a maskarás "bohóckodást" nézzem. Nem lett volna ez rossz film, ha kicsit jobban átgondolják az alkotók a koncepciót, és ha nem erőltetik ezt a bugyuta dramatizálást. Sajnálom amúgy az egészet, mert Haydn az egyik kedvencem, és szívesen tudtam volna meg róla többet is, mint amit eddig tudtam.