2022.12.05 22:30 filmtro.hu Olvasottság: 469x
1

Igényes, szuperhősös tinisorozat - Addams Family hangulattal fűszerezve

Ahhoz, hogy egy filmet/sorozatot érdemben értékelni tudjunk, nagyon fontos, hogy tisztázzuk: milyen műfajról van szó, és ki a célközönség. Kezdjük az utóbbival, mert az lényegesen könnyebb meghatározni: már az első epizódból egyértelműen kiderül, hogy a Wednesday a Z-generáció számára készült. Akik tehát az Addams Family 1930-as évekig visszanyúló történetének bármely szakasza iránti nosztalgiából csapnának bele, valószínűleg csalódni fognak.


Igényes, szuperhősös tinisorozat - Addams Family hangulattal fűszerezve

De pontosan itt kerül a képbe az első tisztázandó kérdés, vagyis a műfaj. A Wednesday a korábbi feldolgozásokhoz képest is egyértelműen sokműfajos crossover, aminek egy felnövéstörténetre épülő, szuperhősös tinisorozat az alapja, nyakon öntve egy jó adag nyomozós krimivel, és végül, de nem utolsósorban gazdagon fűszerezve az Addams Family franchise-ra jellemző sötét, gótikus horrorhangulattal. Igen, sajnos itt a nosztalgiafaktor csak a fűszerezésben érhető tetten – abban viszont kifogástalanul.


Az Addams család karakterei kiválóak, Jenna Ortega hibátlanul hozza az eredeti Wednesday-stílust, a helyszínek, a díszletek, a kosztümök és az egész vizualitás fényesre van polírozva – mondjuk itt én hiányoltam egy kis sötétséget, de ezt valószínűleg fel kellett áldozni a főzsáner követelményei miatt. A sorozat ritmusa feszes, nincsenek üresjáratok, folyamatos a pörgés, és egészen jó ízléssel adagolják a fekete humort is – főleg verbálisan, amire a sztori pörgése közben azért érdemes odafigyelni. Nem mellesleg a zenét is sikerült eltalálni – a kilencvenes évek Addams Family filmjeinek alaphangulatára építő, de a célközönség számára leporolt és sorozatzenére optimalizált változatot kapunk.


Amellett, hogy végigizgulhatunk egy elég jó kis nyomozós sztorit, tinifejjel gondolkodva szembesülni fogunk még egy szép adag jellemfejlődéssel is – persze azért senki ne számítson mélyenszántó karakterrajzokra, mégiscsak egy pörgős szuperhősös sorozatról beszélünk, ahol a hangsúly az akción és a történetvezetésen van. Tény, hogy aki látott már néhány vámpíros, szuperhősös, nyomozós tinisorozatot, az nem fog túl sok meglepetést találni a Wednesday-ben sem, hiszen itt az eredetiséget nyilvánvalóan a főszereplő (és családja) nem evilágisága szolgáltatja. Ugyanakkor a kivitelezés igényessége, a dramaturgia feszessége és a jól adagolt sötét humor garantálja a célközönség számára az igényes, szórakoztató kikapcsolódást.

84 Wednesday  (2022)

családi | fantasy | horror | krimi | vígjáték

Az Addams Family modernizált élőszereplős feldolgozása, melyből megismerhetjük Wednesday Addams fiatalkori éveit. A sorozat executive producere Tim Burton. több»

1