2022.01.24 18:36 Kóborló Olvasottság: 186x
1

Manók a kandallóból

Pár napja sikerült ismételten ráakadnom egy olyan filmre, ami esetében még a forgatások megkezdése előtt arról szóltak a hírek, hogy a méltán ismert és elismert, mexikói származású Guillermo del Toro fogja készíteni, de mire megkezdték a forgatásokat, Mr. del Toro lepasszolta a rendezést egy barátjának, név szerint Troy Nixey-nek, és ő csupán a forgatókönyv megírásában és a produceri feladatokat ellátásában vett részt. Őszintén szólva ez volt az első csalódásom a filmmel kapcsolatban, bár nem gondolom, hogy eme alkotás a rendező kiléte vagy a tapasztalatlansága (a rendezőnek ez volt az első egész estés rendezése, és a film előtt csupán egy rövidfilmet készített) miatt lett számomra egy kimondottan gyenge produkció, merthogy ha van olyan film, ahol szinte minden félre tudott menni, akkor annak ékes példája lehetne eme alkotás.

Kezdeném a film történetével. Sok esetben szoktam kedvelni az olyan filmeket, ahol a történet nincs a néző szájába erőltetve, és a készítők hagyják a nézőt találgatások közepette, hogy vajon mire is akar majd a film története kilyukadni. Nos ez itt is megtalálható, de mivel közel sem egy átlagos történettel (avagy lényekkel) lesz dolgunk, így azért némi támpontokkal szolgálhattak volna a készítők. Olvastam egyszer azt, hogy ez nem csak nekem szúrta a szememet, hanem sokaknak, és a film bemutatása után egy képregény formájában pótolták eme hiányosságait a történetnek. Tipikus esete a nesze semmi, fogd meg jól közmondásnak. Pedig, mint említettem, lehetett volna ebből a történetből akár egy kimondottan félelmetes sztorit is összehozni, főleg azért is, mert ügyesen játszottak a filmben a dark fantasy elemekkel (az már egy másik dolog, hogy mennyire sikerült ehhez a horrorelemeket hozzákapcsolniuk).

Manók a kandallóból

Egy másik nagy problémám a filmmel kapcsolatban a szereplők. Mind Katie Holmes, mind pedig Guy Pearce színészektől láttam már kiemelkedő alakításokat, de amit itt nyújtanak, azt csupán elfogultságból nevezhetném átlagosnak. Még talán Katie Holmes karaktere az, aki a film utolsó negyedében villant valamit színészi alakítás terén. Hatalmas kihagyott ziccer szerintem, hogy nem vittek több drámaiságot bele eme karakterekbe, merthogy így kimondottan felszínesek lettek az alakításaik. Maradjunk még a film negatívumainál, merthogy abból sajnos sokkal több maradt meg, mint a pozitívumaiból.

CGI. Körülbelül a film feléig kimondottan jól működik, de sajnos mire átlépünk a film második felébe, ahol szinte már pár percenként a képünkbe tolják a CGI technológiát, kissé már túl sok lesz, és mivel sokkal több időt is áldozhatunk eme "csodák" megtekintésére, már kezd az a bizonyos lóláb kilógni. Ezzel pedig teljesen tönkre is tették számomra az addig valamennyire még működőképes filmbéli atmoszférát. Az a közmondás jutott az eszembe erről, hogy a kevesebb néha több (de ezt bizonyára a készítők nem ismerték).

Összegezve: lehetett volna ebből akár egy jó horrorfilm is, merthogy a filmbéli atmoszféra és az ötlet megvolt, de azért be kell valljam, hogy ez így édeskevés, és hát az a bizonyos befejezés, amit kapunk... arról csupán annyit, hogy nagy valószínűséggel jó pár nézőnél kiverhette az a bizonyos biztosítékot.

fantasy | horror | thriller

Az építész Alex elvállalja a Rhode Island-i régi kastély felújítását. A munka idejére beköltözik az új barátnőjével, Kimmel, valamint Alex előző kapcsolatából származó... több»

1