2024.07.27 20:44 Majorkas Olvasottság: <100x
0

Bukás francia módra

Pár éve, amikor megláttam a máltai forgatási fotókat, hogy mire készül Ridley Scott Joaquin Phoenixszel, már akkor eldöntöttem, hogy megnézem. A premiert ki kellett hagyjam, és megvártam a véleményeket. Telt az idő, nem tudtam eljutni moziba, és közben egyre több negatív vélemény érkezett irányomba, de ennek ellenére még mindig érdekelt a film. Eddig bírtam várni, beadtam a derekam. Megnéztem.

A 2,5 órás cselekmény a francia forradalommal indít, ekkor már Napóleon (Joaquin Phoenix) századosként van jelen. Nincsenek korzikai előzmények a gyerekkoráról, tüzériskola stb. Nem sokkal ezután Toulonban találjuk magunkat, itt jól felismerhetően látjuk a máltai forgatási helyszíneket (Valletta). Nem annyira sikerült hitelesre az esemény, de az tény, hogy ezt követően léptették elő tábornokká. Sok fontos momentum kimarad, inkább a magánélete kap több figyelmet, és szerintem ez jelentősen ártott a filmnek. A royalista felkelés leverését egy gyors és rövid jelenet mutatja be, azt sem a valóságnak megfelelően. Napóleon és Joséphine (Vanessa Kirby) viszonya katasztrofális volt, ebből egyedül a levelezések tetszettek. Látjuk a gyors felemelkedést és a kb. 50-ből kiemelve 2-3 nagyobb csatát, a fontosabb ütközetekből sem mindegyiket. Az egyiptomi hadjárat indokolatlanul kevés figyelmet kapott, és abból sem a valóság került terítékre. Nem lőtt a piramisokra, nem ellenállás nélkül foglalta el Egyiptomot. Szerintem nem gyalázott meg sírokat, és nem fogdosott múmiákat sem. Remélem, a 4,5 órás vágatlan változatban benne vannak a gyarmatok és az itáliai hadjárat is, ennek még talán adnék egy esélyt, de át kell többször gondolnom. Pozitívat is említsek: zseniális a főszereplő karakterábrázolása, remek választás volt, na meg a kosztümök, azok legalább korhűek.

Bukás francia módra

Érzek egy kisebb gúnyt Napóleon felé a brit rendezőtől, én meg naivan bíztam egy korhű és hiteles, elfogultságtól mentes történelmi életrajzi filmben. Reméljük, nem kell többet csalódnunk, de kárpótoljanak minket a mester sokkal jobb alkotásai. Felkészül: Gladiátor 2.

6/10.

61 Napóleon  (2023)

akció | dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»

0