2023.10.18 08:47 JRD Olvasottság: 739x
0

Újabb amerikai koppintás...

Szinte már meg sem lepődünk, hogy az amerikai filmipar képtelen bármi egyedit, eredetit létrehozni. Filmjeinek ötlete zömében más országok filmjeire alapul, vagy azok újragondolásai.

A takarítónő sem kivétel.

Újabb amerikai koppintás...

Eredetileg egy 13 részes argentin sorozat volt 2017-ből (egyébként 2018-ban el is nyerte a Martín Fierro Federal de Oro-díjat, amit fikciókért szoktak odaítélni).

Amikor a Warner bejelentette, hogy megszerezte az eredeti sorozat remake jogait, sokan kifejezetten lázban égtek. Nem csoda, hiszen az argentin sorozat is érdekes volt.

A sorozat forgatása előtt már több akadályba is ütköztek. Az eredetileg választott színésznő kilépett, és a helyére Élodie Yung került (valljuk be, jó választás volt). Aztán a Covid szólt közbe. Mikor 2020-ban elkezdték, a forgatás három nap múlva le is állt a világjárvány kirobbanása miatt.

Mikor nézni kezdtem a sorozatot, olyan kérdések motoszkáltak a fejemben, mint:

Hogy hogyan válhat valaki bűnözővé? Hogyan képes egy anya harcolni a gyermeke életéért? Hogyan gyárthatunk önigazolást bűncselekményeink mögé? Vajon a cél valóban szentesíti az eszközt? Mennyire van helye a moralizálásnak a bűnözők világában? Vajon egy bűnöző csak rossz lehet? Vajon a deportálás körülményei valóban olyanok, mint ahogyan a sorozat bemutatja? Mi az a határ, amitől egy ügynök még nem lesz bűnöző, noha bűnözői módszerekkel is él? Vajon hol húzódik a határ a bűn erkölcsiségében, ha egyáltalán van olyan?

Természetesen írhatnék nagy gondolatokat, foglalhatnék állást egyik, másik vagy a harmadik oldalán, azonban nem tisztem tisztára mosni a bűnözői világot, ahogyan elítélni sem tudok egy anyát, mert igyekszik megmenteni fia életét és túlélni egy olyan dolgot, melybe nem akart benne lenni. És a megszállott nyomozó fölött sem török pálcát.

Mégis érdekes végignézni azt a fajta erkölcsi hanyatlást, mely főhősnőnkben végbemegy. Hiszen bármennyire is igazolja saját tetteit önmaga, mások és a nézők előtt, mégiscsak egy idő után élvezni kezdi.

És ott van a másik főhős. A gengszter, aki igyekszik erkölcsiséget vinni a bűnözésbe. Mondhatnánk azt is, hogy egy lelkiismeretes gyilkos. Mert gyilkos, ez nem is vitás, még ha a sorozat és a történet szimpatikussá is teszi.

És érdemes szót emelni az FBI-ügynökről is, akit eleinte ellenszenvesnek állítanak be, és megtudjuk azt is, hogy bizony a törvény áthágása tőle sem áll távol.

Ám hogy mi lesz Thony De La Rosa és Arman Morales sorsa? Ki tudja! A második évad nyitva maradt, és még oly sok kérdés vár megválaszolásra. Ha azt írom le, hogy sokan tűkön ülve várják a következő évadot, akkor nem túlzok. Hiszen ha eltekintünk a nyilvánvaló morális aggályoktól, akkor ez egy érdekes sorozat, ahol már-már szinte ösztönösen drukkolunk a két főszereplőnek.

Ha még nem nézted meg, akkor bátran tudom ajánlani. Ha már megnézted, gondolom, te is várod a harmadik évadot.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

dráma | krimi | thriller

Egy talpraesett kambodzsai orvos az Egyesült Államokba érkezik, hogy megmentse a fiát egy kezeléssel, ami csak ott elérhető. Viszont amikor a rendszer összedől, arra kényszerül,... több»

0