2022.12.10 06:10 Eastern79 Olvasottság: 486x
3

Nyomasztó jövő

David Cronenberg visszatért a gyökereihez, és az Az eXistenZ – Az élet játék-hoz hasonlóan ismét a cyberpunk után szabadon biopunk-nak titulált irányzatból merít.

A történet szerint a nem túl távoli jövőben a környezetszennyezés és a civilizációs hatások miatt az emberi faj elveszíti a fájdalom érző képességét, szinte teljesen eltűnnek a fertőző betegségek és furcsa mutációk jelennek meg. A 8 éves Brecken (Sotiris Siozos) szervezete például képes a műanyag megemésztésére, Saul Tenser (Viggo Mortensen) és Caprice (Léa Seydoux) performanszművész párosa pedig az előbbi testében időről időre fejlődő új belső szervek nyilvános eltávolításával keresi a kenyerét. Breckent megöli édesanyja, mert szörnyszülöttnek tartja, később aztán a fiú holtteste Saul és Caprice párosához kerül, és előadásuk részévé válik.

Nyomasztó jövő

A történet nincs túlbonyolítva, és az üzenet egyértelmű; a civilizáció a zsigerekig hatolva alakítja át a létezésünket, vagy alkalmazkodunk vagy elpusztulunk.

Howard Shore dallamai tökéletesen passzolnak Cronenberg komor, nyomasztó világához. A groteszk testformáló eszközök valamint a sebészet szexuális élvezet forrásaként történő bemutatása csak erősíti a bizarr hangulatot, amelyet már a nyitó képsorok is megalapoznak. Tulajdonképpen a műtétek kivételével nincs extrém brutális jelenet( azok is inkább szürreálisak) kivéve a kézi fúrós jelenetet, mégis Brecken meggyilkolásának képsorai beleégnek a néző retinájába.

Bár a két főszereplő, Viggo Mortensen és Léa Seydoux elképesztően mély játéka kellőképpen megkoronázza az összhatást, külön megemlíteném Kristen Stewart-ot akinek nyugtalanító, különös, és mégis erős jelenléte a rövidsége ellenére olyan emlékezetes, hogy talán élete eddigi legjobb alakítása mindazonáltal a többi szereplő játéka egy kicsit mintha rontana az összképen.

Cronenberg lassan nyolcvan éves lesz, és egy picit érezhető, hogy csökkent az intenzitás ami a korábbi műveit jellemezte. Most nem annyira erősek a társadalomkritikus felhangok, nem olyan ütős a befejezés, mégis aki szereti a rendező stílusát ne hagyja ki már csak a főszereplők zseniális alakítása miatt sem.

dráma | erotikus | horror | sci-fi

A közeljövőben az emberek fejlődésük során megpróbálnak majd alkalmazkodni a szintetikus környezethez. Míg egyesek kihasználják a transzhumanizmusban rejlő korlátlan... több»

3