Közösség

Vélemény:

 

75 Sisu: Bosszú az aranyért

(2023)

Sisu: Bosszú az aranyért

 
Asztalosmester   2024.03.11 22:20
0

A film érdekessége, hogy nem csupán egy egyszerű akciómoziként funkcionál, hanem mélyebb filozófiai és történelmi rétegeket is feszeget. A történet gyökerei Finnország háborús tapasztalataiban gyökereznek, reflektálva a nácik és szovjet erők által okozott szenvedésekre. Ezzel a film nemcsak a fasizmus elleni véres repudálása, hanem egy személyes és nemzeti identitás keresésének története is egyben, ahol a főszereplő harca a túlélésért és bosszúért összefonódik a finn nép történelmi küzdelmeivel .
Jorma Tommila alakítása Aatamiként különösen dicséretre méltó, aki nyers fizikai erejével és érzelmi visszafogottságával egyaránt hitelessé teszi a karaktert, emlékeztetve minket Clint Eastwood és Max von Sydow ikonikus szerepeire. A film emellett egy frissítő visszatérés az 80-as évek akciófilmjeinek hangulatához, ahol a hősök képtelenek voltak a halálra, és a közönség élvezhette a túlzott, mégis megkapó erőszakos jeleneteket .
Összességében a Sisu: Bosszú az aranyért egy különleges akciófilm, ami nemcsak a látványos akciójeleneteivel, hanem mélyebb történelmi és kulturális kontextusával is kiemelkedik. Az erőszak és bosszú mellett a film a túlélés, az emberi állhatatosság és a nemzeti büszkeség témáit is érinti, így egy gazdag és többrétegű élményt kínálva a nézőknek.