2019.12.26 10:36 Artemisia Olvasottság: <100x
4

A régi és az új keveredése, avagy főhajtás az Óz, a csodák csodája előtt

A film mesterien lavíroz a nagy előd után elvárható művészi-drámai elemek és a mai produkciókra jellemző humorosabb, modernebb elemek között. Tetszett, ahogy a film eleji fekete-fehér betéttel, a régies képekkel mintegy főhajtásként visszautalt az Óz, a csodák csodájára, egyúttal megalapozta a film alaphangulatát, és némi komolyságot csempészett a mesés történetbe.

Maga a cselekmény abszolút élvezhető, mindig történik valami, ami fenntartja az érdeklődésünket, Óz mindig valami kalamajkába keveredik, amiből – valódi varázserő híján – fogalmunk sincs, hogy hogyan fog kimászni. Ezekkel a folyamatos apró bonyodalmakkal biztosítják, hogy egyszer se unatkozzunk a film során.

A régi és az új keveredése, avagy főhajtás az Óz, a csodák csodája előtt

A színészek is fantasztikusan alakítják a szerepeiket. James Franco szívdöglesztő a hetyke, csaló és nagyotmondó csábító, Óz szerepében; a legjobb választás volt a karakter megformálására. A 3 boszorkány szerepében remekül alakít Rachel Weisz, Michelle Williams és Milla Kunis, bár csak Rechel Weisz mint Evanora, aki igazán karakteres és fondorlatos boszorkányt kelt életre. Michelle Williams Glinda szerepében csak addig félelmetes, míg azt hisszük, ő a valódi gonosz boszorkány, onnantól, hogy a film negyedénél kiderül róla az igazság, elég egysíkúvá válik a karakter.

Milla Kunis Theodorája pedig fordítva, gonosszá válása és külső-belső átalakulása után kezd érdekes lenni, bár előtte és utána is elég sztereotip a karaktere. Finley, a szárnyas kis majom és a kicsi porcelán nagyon aranyos karakterek, és szintén visszautalásként is értelmezhető a szerepeltetésük Dorothy különös útitársaira (Toto, a kis kutya, Oroszlán, Bádogember, Madárijesztő).

A film fináléja, Óz "varázslata" kétségkívül 2013, de az ilyen adaptáció lényege, hogy az autentikus történeti elemeket újdonságokkal kombinálja, nemcsak mai technológiával, de mai szemléletmóddal is újraértelmezi a nagy klasszikusokat.

családi | fantasy | kaland

Oscar Diggs, a nagy nőcsábász és cirkuszi bűvész egy hatalmas vihar után Óz birodalmában találja magát, és elsőre úgy tűnik, ráragyogott a szerencse csillaga: hírnév és... több»

4