Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
65%

Óz, a hatalmas (2013)

Oz: The Great and Powerful
Filmadatlap
 
28
Szereplők
28
Vélemények
54
Képek
1
Videók

Galéria (54)

Videók (1)

 
JRD   2023. 02. 13.

legújabb vélemény

0
2,5*

Hiába Disney, hiába látványos, az Óz, a hatalmas – túlzással, igaz, de – egy fércmű. Vegyük azt, hogy volt egyszer egy ma már klasszikusnak számító alapmű, és annak igyekeztek egy „folytatást”, illetve ebben az esetben egy eredetsztorit adni. Ez azonban nem igazán sikerült. A látványra fordított energia és pénz egyértelmű, de a színészi alakítások vagy egyáltalán a színészek kiválasztása már sokadrangú szempont lehetett. Ha a fene fenét eszik is, nem igazán vágom, hogy miért pont James Franco, vagy egyáltalán miért Mila Kunis. Egy biztos: látványban ott van. Magyar szinkronnal nem elviselhetetlen. De nem gondolom, hogy amolyan totálisan többször is megnézhető film volna. (Valószínűleg Walt Disney – aki a Hófehérke és a hét törpe sikerein felbuzdulva már akkoriban meg akarta filmesíteni Óz történetét, de csak 1957-ben sikerült a filmjogokat megszereznie – nem így képzelte el a történet jövőjét.) Egyébként a ma már legendás Óz, a csodák csodája (1937, Judy Garland főszereplésével) nem igazán nyerte el az író tetszését. Vajon mit a szólna akkor ehhez a filmhez? Amikor a 2013-as Óz története felvetődött, már sok évtized telt el Walt Disney egyik nagy álma óta. Ha pedig netán olyan érzésed van, hogy az Óz, a hatalmas látványvilága ismerős, az bizony nem csoda! A díszletet, a jelmezeket, az egész látványvilágot különböző Disney mesék ihlették. Hófehérke, Bambi, Hamupipőke példának okáért. De ne hallgass rám! Nézd meg, és majd megítéled magad! Szóval filmre fel, és jó szórakozást!

 
Artemisia   2019. 12. 26.

4
A régi és az új keveredése, avagy főhajtás az Óz, a csodák csodája előtt

A film mesterien lavíroz a nagy előd után elvárható művészi-drámai elemek és a mai produkciókra jellemző humorosabb, modernebb elemek között. Tetszett, ahogy a film eleji fekete-fehér betéttel, a régies képekkel mintegy főhajtásként visszautalt az Óz... teljes kritika»

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 07. 29.

1
Kiszolgálni az elvárásokat - Óz, a hatalmas

Az Óz, a csodák csodája filmtörténelmet írt. Minden értelemben klasszikus, akár ha a filmzenéjére, a szereplőgárdájára vagy éppen az adott kor technikai újdonságaira gondolunk, amelyeket először alkalmaztak széles vásznon. Na és a film története sem ... teljes kritika»

 
mamiéstöti2   2017. 05. 07.

0

Aki szereti a látványos filmeket, annak mindenképp érdemes megnézni. A történetet már sokszor sikerült valósághűbben előadni, de unalmasnak semmiképp sem mondanám.

 
indingo   2016. 11. 18.

0

Nagyon a látványra ment el e a költségvetés, a sztori unalmas, egyszer persze érdemes megnézni.

 
Deku   2017. 12. 10.

0

Egyszer épp megtudtam nézni de azért bőven tele volt hibákkal karakter szinten. Annyira rossz nem volt a történet, de az, ahogy tálalták nem vette be a gyomrom.

 
HE7EDIK   2018. 07. 18.

0

Sam Raimi a Pókember 3 után nem készíthetett több gigaprodukciót a Marvelnél, hát csinált egyet a Disney-nél, nem is rosszat. Bár egyedi eszköztárát itt nem vonultatja fel, van egy-két jelenet mikor az értőbbek tudják, ezt ő csinálta. James Franco ha... több»

A film összbevétele 493 311 825 dollár volt (imdb.com).

 

A film főcímdalát Mariah Carey énekli.

(diumiu)
 

Robert Stromberg, a film látványtervezője olyan rajzfilmekből vett anyagot az Óz látványterveihez, mint a Bambi, Pinokkió, Hamupipőke, vagy a Hófehérke és a hét törpe. Elmondása szerint gyakran járt Disneylandben, ottani élményei ihlették Smaragdvárost.

(Artemisia )
 

Robert Stromberg, az Alice Csodaországban és az Avatar látványtervezője dolgozott a film látványvilágán.

(Artemisia )
 

A film nagy részét a michigani Motion Picture Studios termeiben vették fel zöld háttér előtt.

(Artemisia )
 

A Disney konkrétan Robert Downey Jr.-nak szánta a főszerepet, ám amikor Sam Raimi felkereste őt, nem találta alkalmasnak Óz szerepére.

(Artemisia )