2024.04.12 14:03 kabel Olvasottság: <100x
0

Vicces kis korkép

A Wicked Little Letters egy vígjáték, melynek témaválasztása meglepően erős, és sokkal mélyebb, mint enyhén humoros története. Tipikus vígjátékszerű narratívája és egyszerű karakterei miatt egy mélyebb dráma nem tud kibontakozzon, így egy kissé felszínes, de mégis szórakoztató bepillantást nyerünk egy első világháború utáni angol kisváros mindennapjaiba, ahol mindenki elfolyt valamit.

Ez nem egy kimondottan humoros film, inkább bájos, története nem túl komplikált vagy csavaros, detektívsztorinak csak nagyon nagy jóindulattal mondanám, hisz elég hamar kiteregeti minden titkát, és a krimi rész inkább Wes Anderson-filmek hangulatát tükrözi. Retrospektív, ez érthető, és karaktereknek motivációt ad, de talán jobban örültem volna, ha a film mégis csavar saját történetén egyet, valahogy.

Vicces kis korkép

Elvileg a sztori valós események alapján készült, ezt csak nehezen tudom elhinni. A film karakterei nagyon átcsúsznak sztereotípiákba, és szituációi inkább klisészagúak. Ez mind természetesen rendben lenne egy sitcom esetében, de a Wicked Little Letters több akar lenni. A film a nők helyzetét és szerepét dolgozza fel a világháború utáni Egyesült Királyságban. Az egyik főszereplője Írországból érkezik, és a vallási és kulturális ellentét vele adott, és a film többször kiemeli, nem is csak a humor kedvéért. Másik főszereplőnk egy hithű katolikus nő, ő kezd el káromló leveleket kapni furcsán, ok nélkül. Nyilván, ezek a levelek többről szólnak, keveredik benne a kórkép, egy segélykiáltás és végtelen frusztráció. Aki ezt írta, nyilván csak egy tollhoz tud nyúlni, mint fegyver.

Sok jelenetben szól arról, hogy a férfiak mennyire semmibe veszik a nőket és munkájukat, vagy személyüket minél alacsonyabbra csökkentik. Ezeket megpróbálja a film vicceskedve bemutatni, a férfiakat direkt inkompetensnek vagy idiótának láttatni, de nem mindig működött ez a megoldás. A világháború közben megváltozott a nők helyzete, hisz ők vették át a háborúba vonult férfiak munkáját, ezzel bizonyítva, hogy ők is képesek a munkaerőben részt venni. A háború után a férfiak ebben a szituációban találják magukat, és a film néha elég erősen érezteti ezt a feszültséget, olyannyira, hogy átlovagol egy szomorú drámába a történet.

De aztán visszacsúszunk film világba, mert valamiért egy indiai nőt tettek meg rendőrnek, és egy afrikai származású bírót dobnak be a tárgyalás jelenetekbe. Semmi baj nem lenne ezzel a castinggal, ha ez egy sima vígjáték lenne, de egy ennyire történelemmel átitatott filmnél ez kicsit furának hat, tekintve, hogy a központi a konfliktus egy elnyomott társadalmi csoport segélykiáltását és „harcát” mutatja be. A film cselekménye is kicsit hanyatlik az utolsó harmadban, több ok-okozat nem volt elmondva vagy megindokolva, és a karakterek motiváció a sötétben maradnak.

Egyszer érdemes megnézni, hisz a történet bája és abszurditása elég izgalmas, Olivia Colman mindig kiválóan alakítja szerepeit, és Jessie Buckley is ügyesen játszotta a káromkodó kívülállót. Talán ő legügyesebb ebben a filmben, látszik, hogy nagyon kedvelte a szerepet, és a maximumot kihozta ebből a nem túl mély karakterből. Ugyanez a rendőr karakterekre nem mondható el, sajnos, de ez nem annyira zavaró.

dráma | krimi | misztikus | történelmi | vígjáték

Egy 1920-as évekbeli angol tengerparti város egy sötét és abszurd botrány tanúja lesz ebben a fergeteges krimivígjátékban. A fikciónál is furcsább igaz történeten alapuló... több»

0