2024.01.12 16:31 kabel Olvasottság: <100x
0

Thriller film template

Majdnem biztos vagyok, hogy a rendező elvesztett egy fogadást, és egy olyan filmet kellett csinálnia, amiben minden kémfilm klisét bele tud nyomni. A film címében már benne van a „tégla” szó, és főszereplőnk többször is téglákat pakolgat a filmben, mintha ez valami paródia lenne. De nem, ez egy komoly film akar lenni, csak egyáltalán nem sikerül neki. A Bricklayernek egy eredeti gondolata vagy ötlete sincs, és nagy költségvetésű filmhez képest meglepően olcsónak hat. Annak ellenére, hogy több középkategóriás színészt is összefújt a szél a forgatási napokon. Az biztos, hogy ezek az emberek nem tudatosan sétáltak a film díszletén, hisz a színészkedésüket szinte teljesen otthon hagyták. Aaron Eckhart az egyetlen, aki ténylegesen komolyan vette a szerepét. A John Wick-filmek bebizonyították, hogy néha elég, ha csak egy színész van a szereplők között, sz'al a Bricklayer még jó is lehetett volna, de a rendező adott egy partnert meg szerelmi szálat, meg nagybácsit is főszereplőnknek, és mindegyik annyira volt hiteles, mint egy doboz leárazott tejföl. Arról ne is beszéljünk, hogy ami kifolyt ezeknek az embereknek a száján, inkább hatott AI generálta szövegnek, mint dialógusnak.

Na de mit csinál ez a sok félkegyelmű? Nos, elvileg, egész Európában (!) zavargások vannak, mert egy random görög politikus szerint a CIA megölt két újságírót. Semmi konkrét bizonyíték sincs erre, de egész Európa azért utcára ment, ami meglepett európaiként, lehet, én kimaradtam ilyen zavargásokból eddig valahogy. Nagyon nem kell röhögni, mert a CIA válasza erre az, hogy beküldenek egy, azaz egy kiöregedett harcost meg egy irodistát, hogy intézzék már el az ügyet, mert másokban nem bízhatnak. A főszereplő csávó amúgy személyesen kötődik az antagonistához, és ezt az infót már a film elején megtudjuk, holott ez tipikusan az, aminek valami csavarnak kellett volna lennie. Annyira nevetséges, hogy a világ egyszerre olyan nagy, hogy a szóban forgó probléma érdekében a világ népe az utcára megy, de a CIA csak két emberben bízik az egész ügynökségben. A két főszereplő a kémia teljes hiányában vergődik jelenetről jelenetre, de mégis valahogy megoldják a dolgot. Igaz, ehhez kell pár autós üldözés, haláleset, valamint rengeteg törés és zúzás. Úgyhogy, a CIA ezalatt a küldetés alatt több embert ölt meg, mint amennyiért eredetileg utcára ment egész Európa (!).

Meg kell hagyni, az autós üldözések egész látványosak, és többnyire szépen kivitelezettek, azonban ugyanez nem mondható el a többi harci jelenetről. Itt leginkább a John Wick-féle dolgot akarták imitálni (az egyik ilyen jelenet helyszíne, látványvilága kb. egy az egyben onnan lett kivéve), csak ahhoz nem akadt atletikus főszereplő vagy jó koreográfia, úgyhogy szanaszét rázott és szanaszét vágott, Taken 3 szintű jeleneteket kapunk. Sok kameraállást a másodperc tört részéig látjuk, így értelmezni sem tudjuk, amúgy mire gondolt a költő. Azért akad némi izgalom ezekben a harcokban is, még akkor is, ha totál kiszámítható minden eleme a filmnek. Arra tökéletes, hogy egyik álmos délután erre szundikáljunk.

A tanulság meg az, hogy legközelebb én sem felejtek el utcára menni filmnézés helyett.

54 Bricklayer  (2023)

akció | thriller

Egy volt CIA-ügynököt ismét aktiválnak, ám egy zsaroló épp az ügynökséget veszi célba. több»

0