2026.07.20 05:36 Haza-faló Olvasottság: <100x
1

Szarkofágba az asztrofágokat, de az egész filmet is!

Egy előttem szóló fogalmazta meg azt a nézetét, hogy ez animációs filmben jobban működött volna. Ezen kicsit elgondolkodva azt kell mondjam, maximálisan egyetértek. Valamint a játékidő harmadának lenyiszálása is jót tett volna az emésztésemnek.

Nem vagyok biztos benne, hogy ez egy ténylegesen rossz alkotás, azonban nekem nem nyerte el a tetszésem. Talán ha tízévesen láttam volna… Így, idősebb fejjel viszont csak harmadik nekifutásra sikerült befejeznem, pedig ez nálam szinte példa nélküli jelenség.

Szarkofágba az asztrofágokat, de az egész filmet is!

Elég naiv, bugyuta mese pereg le a szemünk előtt a sci-fi eposzokhoz illően túlnyújtott történetben, mely próbál egyszerre komoly lenni és komolytalankodni, a kettő között viszont a földre huppan. Ryan Gosling szórakozott tudós/bohóc karakterének csetlése-botlása nagyon gyorsan fárasztóvá válik, egy idő után egyenesen irritáló, sőt kínos is. Az agyag helyett kőből (?) levő gólem (a zsidó folklór után szabadon) megjelenésénél elpattant egy húr bennem, pedig addig a pontig még hiú reményeket tápláltam magamban.

A kapcsolatfelvétel hiteltelen aspektusait nem kezdem sorolni (mert biztosan van ezen az oldalon a vélemények hosszának egy felső korlátja). A galaxisokon átívelő barátság zökkenőmentes megköttetése (aw!) után a „minden szipi-szuper, közös a cél” elv mentén haladva alakul a történet további része, jobbára előre látható mederben folydogálnak az izgalommentesre csírátlanított események, a kutatómunka a karikacsapásnál is könnyebben megy (sutba az Edison-féle „1% ihlet és 99% verejték” aránnyal), mindkét fél feláldoz valamit a másikért (awww!), és – hatalmas spoiler következik!!! – a végére megmenekül az emberiség! Oké, nem minden ember, de ennek a súlya sosincs igazán kidomborítva, szóval mehet az ünnepi tánc az ewokokkal – a gólemmel, akarom mondani. A lényeg dióhéjban ennyi.

Mondanivaló? Hát, izé, mondjuk ez: szeressük egymást, gyerekek! Az egyik legsablonosabb film, amit az utóbbi időben láttam. És az egyik leghosszabbra nyújtott is.

dráma | kaland | sci-fi | thriller | vígjáték

Egy középiskolai fizikatanár (Ryan Gosling) magához tér a kómából – egy űrhajón, teljesen egyedül, fényévekre a Földtől. Nem emlékszik sem arra, ki ő, sem arra, hogyan... több»

1