![]()
Ritkán indulok neki elfogultan egy filmnek, de Rachel McAdams esetében ezt sosem tagadtam: egyszerűen szeretem nézni. Van benne egy természetes elegancia és érzelmi intelligencia, ami még egy közepesebb forgatókönyvet is képes emberközelivé tenni. A Segítség esetében is pontosan ez történt - az ő alakítása az, ami miatt egyáltalán pozitív irányba billen nálam a mérleg. Mégis, összességében a film nem tudott igazán mély nyomot hagyni bennem.
Kezdjük azzal, ami működik. Rachel McAdams játéka kimondottan erős, finom és árnyalt. Nem túljátszott, nem hatásvadász, inkább csendes eszközökkel dolgozik - tekintettel, hangsúlyokkal, apró gesztusokkal. Érezhető, hogy pontosan tudja, mit akar közvetíteni a karaktere, és azt is, hol kell visszafognia magát. Az ő jeleneteiben valódi érzelmi súly van, még akkor is, amikor a forgatókönyv nem ad neki igazán nagy kapaszkodókat.
![]()
És itt érkezünk el a problémákhoz. A film inkább felszínes marad, mintsem valóban elgondolkodtató.
A történetvezetés is döcögős. Vannak jelenetek, amelyeknek érzelmi csúcspontnak kellene lenniük, mégis hirtelen, előkészítetlenül érkeznek. Hiányzik az a fokozatos építkezés, ami igazán betalálna. Többször kaptam magam azon, hogy "oké, ezt most éreznem kellene", de belül mégsem történt meg az a bizonyos „huhhhhhh” pillanat. A film nem rossz, csak túlságosan biztonsági játékot játszik.
A mellékszereplők sajnos nem kapnak elég teret ahhoz, hogy igazán emlékezetesek legyenek. Sok karakter vázlatos marad, mintha csak funkciójuk lenne a cselekményben, nem pedig saját történetük. Ez különösen azért fájó, mert a film világa bőven megérdemelné a részletesebb kidolgozást. Így viszont több érzelmi konfliktus egyszerűen elsikkad.
A hangulat összességében korrekt, a rendezés visszafogott, de pont ez a visszafogottság válik a film egyik gyengeségévé. Nem mer igazán kockáztatni, nem mer fájni, nem mer igazán meglepni. Szépen elmesél egy történetet, de nem hagy maga után maradandó érzést.
Összegzésként: a Segítség egy tisztességesen összerakott film, amelyet Rachel McAdams játéka emel ki a középszerűségből. Nem bántam meg, hogy megnéztem, de nem is az a moziélmény, ami napokig velem marad, vagy amihez visszatérnék. Ha McAdams miatt ülsz be rá, nem fogsz csalódni, de ha mély, megrázó élményt vársz, akkor ez a film sajnos nem fogja teljesíteni azt.
Értékelésem : 6.9/10
78 Segítség! (2026)
Egy repülőgép-baleset után egy távoli szigeten reked egy tehetséges női alkalmazott és az idegesítő főnöke. A nőnek a túlélési képességeire kell hagyatkoznia, hogy... több»
Szereplők: Rachel McAdams, Dylan O'Brien, Bruce Campbell, Dennis Haysbert, Xavier Samuel